Alenka v říši za kioskem

7. duben 2009

V pražském výstavním prostoru Karlin Studios můžete do 19. dubna vidět práci výtvarníka Tomáše Svobody s dvojznačným názvem Expozice. Přestože o tomhle díle je třeba i něco málo zamlčet, aby návštěvníci nebyli obráni o moment překvapení, máme pro vás připravenou pozvánku. UVNITŘ: Rozhovor s Tomášem Svobodou

Expozice Tomáše Svobody je hraniční výtvarné dílo. Bylo by příliš zjednodušující označit ho pouze jako instalaci nebo objekt. Sám autor o něm mluví jako o "prostoru". Ani název tohoto díla není jednoznačný. Expozici můžeme chápat prostě jako výstavu, ale možná důležitější je výklad ve smyslu úvodní fáze antického dramatu. Svobodův výtvor divákům poskytuje právě takový odrazový můstek; to hlavní se pak děje v konkrétní mysli a představivosti jednotlivých příjemců uměleckého sdělení.

00886393.jpeg

Svoboda experimentuje s tím, co je možné z reality vynechat, zjednodušit, převést na koncept strohých textových zkratek. Zároveň zkoumá, kam až je v tomhle směru možné zajít, aby diváci na základě své paměti, svých předchozích zkušeností (zde konkrétně s pravidly běžné filmové řeči) byli ještě schopni dílo dešifrovat. Není to pro něj ovšem pole neorané. Už ve svých starších dílech zkoumal možnosti nahrazení vizuální podoby okolního světa jejím textovým popisem. V díle s názvem London tak ve fotoalbu předváděl kartičky se seznamem věcí, které by za normálních okolností byly zachycené na turistických fotkách Londýna; pro projekt Primátorská Street zase sesbíral nápisy a texty všeho druhu, které byly na konkrétní ulici k vidění. Expozice pak bezprostředně navazuje na Svobodovu loňskou výstavu v Berlíně. Tam do podoby krátkých popisných textů sestříhaných filmovým tempem převedl Hitchkockovu klasiku Psycho. Diváci potom film pomocí své vizuální paměti a fantazie rekonstruovali. Součástí projektu byla i filmová kulisa Batesova motelu. V Expozici šel Tomáš Svoboda ještě o krok dál: úplně odstranil odkaz na existující předlohu. Každý, kdo navštíví Karlin Studios, si ve své imaginaci vytvoří konkrétní "vlastní" film.

00896903.jpeg

Pokud jste ještě Expozici Tomáše Svobody v Karlíně neviděli, máte šanci do konce týdne. Vstupte do filmových kulis nádražního perónu s kioskem, za kterým na vás - podobně jako na Alenku v říši za zrcadlem - čeká výlet do světa fantazie. Té vaší.

autor: Press kit
Spustit audio