AlunaGeorge na Desce týdne stále tápou

30. červenec 2013

Nástup britské elektronické dvojice AlunaGeorge byl skutečně mohutný – jejich EPčko You Know You Like It vloni v dubnu suverénně propojilo sound experimentálního R&B s tanečním popem a pasovalo je na obrovský objev. To následně potvrdily singly Your Drums, Your Love a Attracting Flies a debutové album dua se vyšvihlo mezi moje nejočekávanější desky roku.

Když teď Body Music konečně vyšlo, musím svoje nadšení trochu brzdit. Stěží totiž dozní úvodní třetina desky postavená na futuristickém popu zmíněného tria singlů, které jsou i s odstupem pořád skvělé, propadnou se AlunaGeorge do průměru, který příležitostně zachraňuje medový vokál Aluny Francis.

Že by téhle dvojici tak rychle došel dech? Od určité chvíle se místo osahávání popové budoucnosti začnou ohlížet do minulosti. Když v první skladbě Outlines vykrádají Aaliyah a její nesmrtelné hity natočené s Timbalandem, ještě pořád věříte. Když ale o chvíli později s Lost & Found otevřou pořádně zaprášenou truhlici s two stepovým beatem z přelomu tisíciletí, pomalu víru ztrácíte. A při následných otravných sirupových tancovačkách Best Be Believing a Superstar definitivně lámete hůl. Naštěstí ke konci deska ještě trochu zvedne hlavu, ačkoliv bez těch nekonečných hlasových modulací bych se opravdu obešel. Stejně jako bez coververze This Is How We Do It původně od Montella Jordana z poloviny devadesátek.

V jednom rozhovoru se producent George Reid nechal slyšet, že na Timbalandovi, The Neptunes a dalších urban producentech ze začátku tisíciletí obdivují odvahu, se kterou si dovolí postavit beat na dětském pláči nebo samplu z bollywoodského filmu. Osmibitové pípání z You Know... nebo flétna v Attracting Flies jsou přesně ty postupy, které z jejich odkazu načerpali. Zbytek desky už bohužel zní jako standardizovaný, aseptický produkt bez špetky výstřednosti.

02935522.jpeg

O AlunaGeorge by se dalo napsat to stejné co o dalším velkém singlovém objevu posledního roku a něco – bratrské dvojici Disclosure, jejichž dlouhohrající debut trpí podobnou uspěchaností. Možná k tomu svádí zrychlený provoz současného popového průmyslu, který udělá z kapely hvězdu už po prvním singlu, a ta se musí místo poctivého pilování svého soundu producírovat po rudém koberci celebrit. Body Music tak zní jako album autorského týmu, který se ještě pořád trochu hledá. V záplavě rave popu, který z Británie poslední dobou přichází, samozřejmě AlunaGeorge zdaleka vystupují, srovnání třeba s Jamesem Blakem už ale pro ně není příliš příznivé.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.