Androidi podle Cimrmana. Stvořitel je plný atmosférických obrazů, scénář psala kuna

28. září 2023

„Tvoje máma tě vykastrovala,“ vítá tradiční sampl ve studiu Tomáše. Ten však tentokrát přinesl na ochutnání trochu pálivých plodů z vlastní zahrádky, takže Alešovi radostně oznamuje: „Já zase vykastruju tebe.“ A předjímá, že tento díl Čelistí – jako obvykle – bude komponovaným pořadem plným bolesti.

Největší muka Alešovi, Vítkovi a Tomášovi ovšem nezpůsobilo požití chilli odrůd Peito de Moca a Habanero ve studiu, ale návštěva biografu. Sci-fi Stvořitel režiséra Garetha Edwardse mělo být ambiciózním počinem z nedaleké budoucnosti, kde androidi nesní o elektrických ovečkách, ale o svobodě. Nakonec vzniklo spíš pojednání o umělé inteligenci podle Járy Cimrmana. „My jsme udělali tu špatnou věc, že jsme se mírně těšili,“ shrnuje pocity celé trojice Aleš a dodává: „Veliká chyba, protože tohle postapo/akční thriller, který místy zaujme vizuálem a solidní simulací futuristického hardwaru, je především naprosto tragicky napsaný. Je plný logických děr a nesmyslů, vycpaný těma nejotřepanějšíma klišé – a absolutně neschopný budovat svět, který nám tu s velkou designovou pompou představuje.“

„Edwards umí vytvořit podmanivé, atmosférické, zasmušilé obrazy a umí nás do nich vtáhnout, akorát pak nevíme, co tam máme dělat. Pracuje se tu se spoustou motivů ambiciózních sci-fi jako nesmrtelnost, rozdíl mezi člověkem a strojem. Ale bohužel ten scénář je šílený,“ hodnotí Stvořitele Tomáš, jakmile rozdýchá další sousto papričky chupetinho white. „Tou autorskou ambicí udělat sci-fi postavený na výrazném designu a výrazném nápadu to připomíná filmy Elysium nebo Oblivion – bohužel jestli Oblivion má nějaké logické díry a Elysium je příliš tezovité, tak Stvořitel je absolutní paskvil už od první chvíle,“ přisazuje si Vítek. A pak už se s tímto hovězím křížencem Kunduna a Hvězdných válek z mentálního mezaninu raději rychle rozloučí. 

Vrátili se bratři Dardenni do formy? Proč je vampýrská fraška Pabla Larraína vzácně bezzubá? Co dělal Netflix na Borech? Natočil Hřebejk Vítěze nebo spíš Neprohru? Vesnici terorizuje chléb s máslem. Pes prděl v první třídě. V klášteře jsou všichni opilí. Ovce skákaly výš nez kozy. To snad neni pravda.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka