Anohni se vrací k Marshe P. Johnson a na novém albu hraje art rock i pro ty, kteří ho nenávidí

2. srpen 2023

V USA usazená britská umělkyně Anohni se poprvé od roku 2010 vrátila k přízvisku „And The Johnsons“, které používala dříve, a jež si fans spojovali nejen s typickým vibratem, ale hlavně mimořádně křehkými písněmi o nelehkých tématech. Na albu My Back Was a Bridge for You to Cross se Anohni vrací k Marshe P. Johnson – nejen ve jménu kapely, ale i na samotném cover artu, ze kterého na nás shlíží právě tato bojovnice za práva queer lidí.

Samotná deska nepřekvapí hloubkou a lidskostí, jsou to mimo jiné tyto kvality, proč se k hudbě i slovům Anohni vrací tolik lidí. Tak nějak na svém místě jsou i disharmonické pasáže, které mají vytrhávat z pohodlného poslechu. Už méně očekávatelné jsou výrazné stopy soulu a hlavně nepřehlédnutelné kytarové motivy, elegantní i dojímavé.

Nepřehlédnutelné kytarové motivy, které čerpají v nečekaných zákoutích rockové hudby najdeme ve vrchovaté míře i na poslední desce kalifornských Off! Ta dostala název Free LSD a ještě více navazuje na odkaz pozdějších alb Black Flag. Ostatně právě v této kapele působil zpěvák Off! Keith Morris v 80. letech a zanechal v ní nesmazatelnou stopu (stejně jako v Circle Jerks). Jak bude nová deska fungovat naživo se pak můžeme přesvědčit 8. srpna na dvorku smíchovské MeetFactory!

Anohni se loučí s Lou Reedem, zatímco londýnští Pupil Slicer nakusují novou éru. Colin Marston (Krallice a další hrst projektů a kapel) se zase zakousl do techna a vyšlo z toho album plné nečekaných momentů. Pusťte si celý díl Modelářů!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.