Rozebrat a zase složit. Nová deska Manon Meurt musela projít dekonstrukcí, aby zněla tak, jak zní

3. duben 2024

Od debutu Manon Meurt uplynulo 10 let. Za tu dobu se původně rakovnická kapela stala jednou z nejvíce etablovaných na alternativní hudební scéně, a také jednou z nejtvrději pracujících. Týká se to jak stovek odehraných koncertů, tak i práce ve zkušebně a studiu. To vše je posouvá nejen ke stále větší sebedůvěře, ale i k progresu, který je s každou další nahrávkou patrnější a patrnější.

Už minulá nahrávka MMXVIII všem striktním shoegaze fanouškům naznačila, že to s Manon Meurt nebudou mít jednoduché. Ta nejnovější, nazvaná Unravel, jim to rozhodně zkomplikuje ještě mnohem více. „Chtěli jsme, aby se na desce tentokrát opravdu odrazilo všechno to, co máme rádi a posloucháme. Teď myslím hlavně absolutní stylovou pestrost, která nemá téměř žádná omezení,“ říká bubeník a zakládající člen kapely Jiří Bendl. A rovnou dodává, že když přišli do studia, některé skladby existovaly dokonce ve čtyřech různých demoverzích.

Při samotném nahrávání se pak Manon Meurt potkali s producentem Eddiem Stevensem, který spolupracoval např. s Róisín Murphy nebo Moloko. Jeho přístup udělal z připraveného materiálu téměř jinou desku. To přiznává i sama kapela, a Jiří doplňuje, že to pro ně byl naprosto nový a velmi obohacující proces. U mnoha písní zůstala jen kostra, mnohdy se rozvedl nápad, který se na demo dostal spíše náhodou, a naopak se vyhodilo něco, na čem původně samotní členové Manon Meurt velmi bazírovali.

Tím vším ale vznikl prostor, aby si kapela našla jiný zvuk než na předchozích nahrávkách a nebála se k mnohým postupům nebo nápadům přistoupit úplně jinak. Podobná výzva pak Manon Meurt čeká i na následujících koncertech, kdy se pokusí spojit nový a starší materiál způsobem, který bude dávat smysl a zůstane v něm zachována specifická energie kapely i při živých vystoupeních.

Kdy viděl Kryštof Korčák – nový člen kapely – Manon Meurt poprvé naživo? A napadlo ho tehdy, že s nimi bude jednou hrát? To vše se dozvíte při poslechu nového dílu Modelářů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.