Apokalypsa, že by psa nevyhnal. Meteorit, virus, válka, oteplování nebo AI – co zničí lidstvo a kdy?

7. květen 2018

Zpravodajská televize CNN měla do vysílání nachystaný klip pro případ, že by nastal konec světa. V klipu hraje armádní sbor truchlivý křesťanský hymnus Blíž k tobě Bože můj. Populární kultura nás na temnou budoucnost připravuje – od seriálů jako The Walking Dead o zombie apokalypse, kterou může způsobit virová pandemie, po ekologickou katastrofu ve filmu Interstellar. Čeká nás ale v dohledné době? Zeptali jsme se odborníků z několika oborů.

Duchovní Tomáš Halík odpověděl jednoduše SMSkou: „Sorry, to se musite zeptat Hospodina, mne o konci sveta neinformoval.“ Ostatní tázaní byli výřečnější a nabídli několik možných scénářů. Přivedou lidstvo ke zkáze změny klimatu a vymírání druhů? Nebo dojde k jaderné válce, po které zůstane planeta neobyvatelná? Zabije všechny lidi na světě totální pandemie, bakterie nebo virus? Nebezpečí nakonec ale nemusí přijít ze země, může přijít z vesmíru v podobě zbloudilého tělesa nebo útoku mimozemšťanů.

Klima a vymírání druhů – Vojtěch Kopecký, think-tank Glopolis

Nemyslím si, že to s lidstvem dopadne špatně. Ale pokud se nezačneme o svět starat, hrozí nám mnohem smutnější a chudší život na planetě, která nebude tak rozmanitá jako doposud. Byl by to jiný klimatický systém, než na jaký jsme byli tisíc let zvyklí. Rozhodně nehrozí rychlá katastrofa, spíš proměna, kterou nechceme zažít. V našem zájmu je jí předejít. Což se v posledních desetiletích mimochodem začíná docela dařit. Zejména průmyslové země úspěšně snižují znečištění skleníkovými plyny. Dokážeme vyrábět více a zajišťovat lepší služby s menším zamořením a menší závislostí na fosilních palivech.

Ale bohužel sledujeme také negativní ekologické trendy. Přibývání skleníkových plynů v atmosféře, spalujeme velké množství ropy, uhlí a zemního plynu. Druhou věcí je ubývání přírody. Mizí poslední zbytky divočiny, ale také vymírají nejrůznější druhy  živočichů a rostlin.

Logo

Jaderný konflikt – Dagmar Rychnovská, politoložka, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Je obtížné předvídat, jestli v brzké době přijde jaderná válka. Spíš si myslím, že ne. Přijde mi zajímavé se ptát, proč se tím dnes společnost zabývá. Jakou představu konce světa máme a co to o nás vypovídá? Jaderné zbraně vyvinuly Spojené státy během druhé světové války. K zastavení nepřítele použila vláda všechny dostupné prostředky. Výzkum byl totálně utajen, ani vědci a technici nevěděli, na čem vlastně pracují. A stálo to obrovské peníze. Díky této kombinaci bylo možné jadernou zbraň vyvinout a použít. Mohlo by se stát něco podobného? Když nad tím přemýšlíme, musíme zvažovat kombinaci všech těchto okolností.

Rizikovými faktory pro potenciální konflikt jsou omezení mezinárodní spolupráce, ztráta důvěry ve smysl diplomacie, v mezinárodní ekonomickou, společenskou nebo politickou spolupráci. Dále také růst nacionalismu, izolace států a rostoucí nepřátelství mezi velkými mocnými státy, které vlastní nebezpečné technologie, jako jsou jaderné zbraně.

Totální pandemie – Jaroslav Julák, Ústav imunologie a mikrobiologie 1. Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy

Totální pandemie je nepravděpodobná. Nedovedu si představit, že by nějaká epidemie vyhladila lidstvo jako takové. Vždy se najde člověk, který neví, že má vlastně umřít a neumře –  je imunní. A jakmile přežijí dva, tak jedeme znova. Jestli ale chcete katastrofický scénář… Nikdo to nemůže plně vyloučit. Pandemie, které vyhubily menší části lidstva, již historie zná. A velmi pravděpodobně se objeví nějaká další. Nikdo neví, jaká. Kdybych to věděl, tak si požádám o Nobelovu cenu.

Logo

Záleží na spoustě věcí, na způsobu přenosu, na stavu populace a její tzv. proočkovanosti. Můj tajný kandidát na další epidemii je tuberkulóza, jejíž incidence není v našich zemích zanedbatelná. Z východních zemí se k nám dostávají multirezistentní kmeny, které nereagují na tuberkulostatika. Epidemie se prostě přihodí, stejně jako dopad meteoritu. Přesně to předpovídat nelze. Je třeba naslouchat těm potrhlým vědcům a zdravotníkům, kteří vztyčují ukazováček a říkají, co je potřeba ve věci epidemií udělat. Sníží to pravděpodobnost, že se neštěstí stane, ale nevylučuje ho to. Bohužel.

Meteorit nebo mimozemšťané – Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře

Planetu v dohledné době zničí jedině lidé. Ve vzdálenější budoucnosti je to lze uvažovat o srážce s jiným nebeským tělesem. To je reálná možnost. Takové srážky se ve vesmíru dějí, mají určitou periodicitu. Je jen otázka času, kdy něco podobného zemi potká. Podobná katastrofa patrně vymýtila dinosaury.

Pravděpodobnost setkání s mimozemskou civilizací se odvíjí od toho, že předpokládáme její existenci. Což samo o sobě není jisté. Já věřím, že někde existuje život a že může existovat i v podobě inteligentní společnosti. Co se týče pravděpodobnosti setkání s mimozemšťany, jsem méně optimistický.

Také jsou náznaky, že lidé vytvoří umělou inteligenci. Nikdo neví, jak se bude snášet s tou přírodní. Víme, že ve vesmíru je vše pomíjivé. I hvězdy a galaxie zanikají. Proto je oprávněné se domnívat, že i inteligentní společnost vzniká a zaniká.

Báli se odborníci konce světa nebo je otázka spíš pobavila? Kdo vás chce postrašit? Poslechněte si jejich výpovědi i hymnus, který připravila stanice CNN jako soundtrack k apokalypse.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.