Arca a kresba zvukem. Vítejte na vlnách Diva Experimental FM

2. duben 2020

Koncem února vydala jedna z největších elektronických vizionářek současnosti víc než hodinu dlouhý singl. Jeho název je stejně jako u jejího prvního mixtapu nevyslovitelný – @@@@@. Nese však podtitul Experimental Diva FM. Ten by dost možná mohl lehce dezorientovanému posluchači napovědět.

Alejandra Ghersi, známá též jako Arca, je již nepochybně kultovní postavou experimentální elektronické scény. Je také jednou z nejvíc verzatilních, nápaditých a citlivých producentek, což dokazují její hudební spolupráce například na albech Kanyeho Westa, ikonické produkce pro FKA twigs nebo jemné aranže na poslední desce avantgardní hvězdy Björk. Toto všechno jsou ovšem jen side-jobs, Arca prochází samostatným uměleckým vývojem a je dost dobrodružné ho kontinuálně pozorovat. Někdy to chce pevné nervy, jindy schopnost ovládat emoce, na konci je ale vždy zvláštně kompaktní a přesvědčivý dojem. Alejandra cestou z amorfního alter ega Xen zmutovala do emočně rozervané plačky Arcy, ze které teď vyrostla sebevědomá moderátorka Diva Experimental.

Čtěte také

Koncepčně je totiž singl „rádiovým přenosem vysílaným do tohoto světa ze spekulativního fikčního vesmíru, v němž analogový formát pirátského rádia zůstává jedním z mála prostředků, jak uniknout autoritářskému dohledu, který je prováděn rukojmími postsingulární umělé inteligence. Moderátorka show, známá jako DIVA EXPERIMENTAL, žije kvůli své perzekuci v mnoha různých tělech napříč vesmírem – aby ji pronásledovatelé zabili, museli by nejprve najít všechna její těla“, jak Arca napsala na svém Instagramu. Singl byl také odvysílán v živé rádio premiéře londýnským studiem internetového rádia NTS. Release působí na první poslech jako návrat k syrové roztříštěné produkci z počátků Arčiny tvorby – připomeňme si bleší mixtape &&&&&. Střídají se v něm frenetické perkusivní a noisové pasáže s typicky zvonivými dojemnými melodiemi. Vše prokládané tanečně loženými rytmy, atmosférickými beaty a Arčinými moderátorskými claimy.

Čtěte také

S vědomím, že nové album je teprve na cestě, můžeme nejčerstvější počin Arcy vnímat zjednodušeně jako nějaký výstřel nedokončeného materiálu. Pokud ale opravdu chceme poslouchat, pochopíme, že to nejsou jen „věci, co se někam nevešly“. Release můžeme nahlížet jako otevřený deník nebo skicář. Skicář, ve kterém ovšem nejsou jenom nehotové náčrtky, ale i komplexní propracované kresby. Kresba sama o sobě je nejrychlejším a nejpřesnějším druhem zápisu, je tím nejrychlejším přenosem myšlenky. V tom je její největší hodnota – nekamufluje a příliš nepromýšlí, jede naostro. Musí být / je sebejistá. Stejně tak přímočarý je i nový singl Arcy. Nepředstavujme si ale nákresy Divy Experimental jako nějaký papírový trhací blok. Jde spíš o rozsáhlé virtuální portfolio prostorových 3D kreseb, které působí, že už v momentě vzniku pevně prorůstaly jedna druhou. A ačkoli mají jednotlivé úseky své názvy, @@@@@ je archivem, který dává smysl jenom jako celek.

Doprovodný vizuál, který vytvořil umělec Frederik Heyman, zobrazuje Arcu jako bytost připoutanou k vraku automobilu kdesi na pokraji světa, kde je civilizace už neplatným pojmem. Pravděpodobně jedno z těl Divy Experimental je v nekonečném loopu napojeno na soustavu přístrojů bez jasně definované funkce. Improvizovaný operační stůl, napájecí systém, nebo BDSM zařízení? V pozadí scény pak Arca divoce pózuje jako svůj vlastní hologram. Ani vizuální stránka nenechává na pochybách, že singl není nahodilým dílem, které vyplňuje prázdnotu během čekání na novou desku.

Experimentální diva Arca nám po delší době odhalila, že její hudební potenciál nestagnuje ani neuvadá. Jenom se nekonečně cyklí a transformuje zároveň. Singl je také skvělým tahem před vydáním dalšího studiového alba, protože se díky jeho měňavosti a roztěkanosti opravdu nedá předpovědět, jak asi bude nová nahrávka znít. Ale vzhledem k tomu, že Arca prozradila přítomnost španělské zpěvačky Rosalíe, můžeme se zřejmě těšit na nové a netušené verze hudebních latino dramat.

Co je konceptem neuchopitelného hodinového singlu elektronické vizionářky jménem Arca? Co má společného kresba a zvuk? A co se dá čekat v dalším vývoji nepolapitelné producentky? Poslechněte si celou recenzi.

autor: Adéla Sobotková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.