Architekturu a hudbu vyměnili za záhony květin a zeleniny. Kuba s Terkou našli smysl na venkově
V zahraniční se tomu říká micro farming. U nás můžeme navazovat na tradici zahradničení a částečného rodinného samozásobitelství. Jakub Pešek a Tereza Chroňáková jsou sedmadvacetiletý pár, který se po studiích v Česku i zahraničí rozhodl usadit na malé vísce v jižních Čechách a začít se živit zahradničením formou komunitou podporovaného zemědělství. Jsou vprostřed první sezóny a zatím to jde.
Libějovické Svobodné Hory jsou roztroušená osada na úbočí Bavorovské vrchoviny s nádherným výhledem na šumavský masiv s předsunutým Boubínem. Kuba s Terkou tu v roce 2018 pořídili vlhkou rozpadlou chaloupku s pozemky. Na nich se jim po čtyřech letech prohání tři kozy, štěně, několik koček a zhruba na čtyřech stech metrech čtverečních pěstují zeleninu a květiny na řez. Během své letošní první ostré zahradnické sezóny obsluhují čerstvou zeleninou patnáct odběratelů formou komunitou podporovaného zemědělství, časem by se rádi dostali na čtyřicet pět podílníků.
„Říkali jsme si, že bychom měli dělat něco přímo na venkově. Nechtěli jsme dojíždět někam autem za prací a pak se chodit do té krásné přírody jenom vyspat,“ říká Kuba, který během mé návštěvy na vznikající farmě často zmiňuje hledisko smyslu. Terce s Kubou zkrátka život musí dávat smysl a v šetrném bezorebném farmaření a produkci plodin pro lokální využití ho prozatím našli. Otazník do budoucna visí nad financováním. Bude se dařit produkcí kvalitní zeleniny v malém měřítku živit?
„Zelinářů by mohlo být v Česku o tisícovky víc než dneska. Tady dvacet kilometrů přes kopec může být další farma, která bude dodávat zase do toho svého místního města,“ podotýká Jakub. Počínání Kuby s Terkou není jen o pěstování. Na blogu Svobodné Hory a na sociálních sítích se snaží život na farmě mapovat, vytvářet recepty pro inspiraci ke zpracování různorodé zeleniny či bylin a motivovat tak další mladé lidi, aby se do farmaření pustili.
„Spolupracujeme s kamarádem Kubou Klimešem, který nám tvoří recepty na každý týden, abychom lidem ukázali, jak se s jakou zeleninou dá pracovat. To nám umožňuje pěstovat méně tradiční druhy,“ říká Terka. Kromě zeleniny se Terka věnuje ještě vázání květin a každý týden dodává čerstvé kytky do jedné z píseckých kaváren.
Jak vypadají bedýnky, které Kuba s Terkou dodávají svým podílníkům? Jaká životní cesta je přivedla až do malebné vesničky, kde pěstují zeleninu a tvoří nový domov? A jaké jsou začátky na farmě? Pusťte si celé Podhoubí.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.