Audioport popáté spojuje Radio Wave a Rádio_FM

16. duben 2014

Radio Wave a jeho slovenský veřejnoprávní protějšek Rádio_FM opět kříží paprsky – skoro přesně půl roku od posledního přeshraničního rozhlasového spojení, a to už popáté v historii tohoto projektu. Kromě večerního dvojkoncertu Deaths a Fallgrapp v Biu Oko, který budeme od 20:00 přenášet živě, jsme pro vás samozřejmě připravili i nabitý program celodenního společného vysílání.

Tereza Nvotová: „Beru se jako Čechoslovenku“
Tereza Nvotová je v pravém slova smyslu československá umělkyně. Narodila se a žila na Slovensku, ale v šesnácti se odstěhovala do Prahy, kde v současnosti studuje režii na FAMU. Její režisérské portfolio obsahuje třeba celovečerní dokument Ježíš je normální. V tom Tereza zkoumá studia na náboženské škole, kterou sama absolvovala. Teď má hlavu plnou myšlenek na celovečerní hraný film. Baví tedy Terezu víc režie než herectví? A jak vidí vztahy mezi Českem a Slovenskem? O tom se dozvíte v rozhovoru!

Táňa Pauhofová: O Hořícím keři, karate, šití a patologii
Herečka Tatiana Pauhofová je dobře známá slovenskému i českému publiku. V poslední době účinkovala např. ve filmech Hořící keř, Něžné vlny nebo v seriálu Kriminálka Staré Město. „Můj první celovečerní film byly Kruté radosti Juraje Nvoty, které měly premiéru i v Praze, takže to bylo poprvé, kdy se můj film dostal i k vám,“ přibližuje Táňa svoje česko-slovenské herecké začátky. Ve filmu Hořící keř si zahrála advokátku Dagmar Burešovou, v jejím životním příběhu najdeme mnoho paralel s osudem Tániny babičky. Z rozhovoru se dál dozvíte třeba i to, že Táňa má v karate černý pásek, proč chtěla být patoložkou nebo jaké knihy jí momentálně baví.

Umím si představit, že Československo existovalo dál
Jak vnímají dnešní mladí Češi a Slováci rozdělení někdejší federace? Je to pro ně stále téma? Jaký je podle nich vztah obou kdysi bratrských národů a jak se bude vyvíjet do budoucna? Poslechněte si odpovědi na tyhle otázky, které paralelně nasbírali v Bratislavě zpravodaj Českého rozhlasu Vojta Berger a v Praze Jonáš Zbořil.

Deaths: Dnes večer bude všechno jinak
Kapelu Deaths přišli do vysílání audioportu představit frontman Igor a basák Marco. Kapela je momentálně usazená v Berlíně a naplno pracuje na pětiskladbovém EP, které chce vydat na začátku léta. Jak řekl Igor, ze všeho nejvíc řešili zvuk nových tracků. Nečekejte další Karaoke Blues, všechno prý bude jinak.

Fallgrapp: Lidovky jsou pořád cool
Jureš Líška začínal jako houslista, později přešel na violu. Když dostal první počítač a setkal se s prvním softwarem na skládání elektronické hudby, načas akustické nástroje úplně opustil. Ztratil se ve vesmíru loopů a široké palety zvuků. K akustickým nástrojům a folklóru, na kterém vyrostl, se vrátil až později. Kromě hudebních začátků jsme mluvili i o aktuální hudbě Fallgrapp, o Jurešově spolupráci se zpěvačkami a o nejbližších plánech a koncertech.

autoři: Robert Candra , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka