Automatky: Největším problémem při kojení je dudlík

11. květen 2016

V roce 2001 vzniklo v České republice Národní centrum pro kojení s Národní linkou kojení, dnes Laktační liga, se sídlem v Thomayerově nemocnici. Tato nezisková organizace má za cíl podporu a propagaci kojení a provozuje na svých webových stránkách online poradnu pro maminky a také už zmíněnou Národní linku kojení, kam mohou ženy telefonovat. Odpovídají jim nejen vyškolení zdravotníci, ale i certifikované laktační poradkyně z řad maminek. Jednou z nich je i Taťána Sedláková, matka tří dětí, která se po porodu první, dnes šestnáctileté dcery rozhodla absolvovat kurz laktační poradkyně.

Podle Taťány Sedlákové stojí za většinou problémů při kojení dudlík. „Opravdu i krátká doba, kdy byl dudlík použit při kojení, nadělá paseku. Jakýkoliv dudlík, nejkvalitnější, nejdražší, se v pusince miminka chová jinak než bradavka, miminko musí při sání z dudlíku dělat jiné pohyby jazykem i celou pusou. Z lahve s dudlíkem mléko teče v podstatě téměř samo, ale při sání z prsu je to úplně jiný pohyb a je to mnohem náročnější. Pro miminko je to velký výdej energie, často i maminky potvrzují, že miminko je po kojení zpocené, protože je to pro něj práce, mléko z prsu dostat.“

Prospěch z mateřského mléka trvá celý život. Podle Světové zdravotnické organizace je dobré kojit plně šest měsíců a poté přikojovat společně s příkrmy. S kojením je ale dnes spojen také sociální tlak.

„Maminky jsou vynervované z tlaku okolí, je tam i pocit, že jsem selhala, že nejsem schopná nakrmit svoje dítě. I přes to, že by se problém dal řešit, je tlak a stres tak velký, že se některé maminky rozhodnou jít cestou umělé formule. A nakonec se jim uleví, protože je pro ně kojení příliš stresující. Já bych ale nechtěla, aby z toho maminky byly ve stresu. Dneska mám pocit, že je trochu tlak, že kojení tady zažívá takovou rehabilitaci, ale když nastane situace, že to nejde, tak je bezvadný, že náhrady mateřského mléka existují a že je cesta, jak se to dá řešit,“ dodává Taťána Sedláková. Podle ní by bylo ideální, kdyby i dnes existovaly kojné.

Poslechněte si celý rozhovor v Automatkách. Dozvíte se, na co si dát pozor už v těhotenství, jak správně přikládat miminko k prsu i jak ideálně dítě od mléka odstavit.

03626244.jpeg
autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.