Podnikání v mateřství je podnikání s jiným příběhem, říká Kateřina Piliarik v Automatkách

18. prosinec 2018

V České republice stále přibývá žen podnikatelek, které jsou před, na nebo po mateřské dovolené. Jednou z nich je i Kateřina Piliarik, matka tří dětí, která stojí za projektem Ani-Muk, kreativně-edukativní krabicí pro děti.

„Ty krabice vznikly v době, kdy jsem byla těhotná s prvorozenou dcerou, hledala jsme něco, čím bych se mohla zabavit na mateřské, něco, čím bych se mohla realizovat. Tou dobou jsme bydleli s manželem v Německu, já jsem si dodělávala školu, měla jsme DAMU produkci a bylo mi jasné, že moje zaměření nebude úplně slučitelné s rodinným životem,“ říká jednatřicetiletá Katka. Její nejstarší dceři je 6 let, prostřednímu synovi 3 roky a nejmladšímu synovi je tři čtvrtě roku.

Nápad, který Katka ve svém podnikání rozpracovala, objevila původně v Německu. Ani-Muk ho ale posunul dál. „Chceme, aby dítě pracovalo s krabicí samo, aby se něco naučilo, takže to není jen o vyrábění, ale hlavní je vzdělávací složka. Chceme, aby se děti snažily trávit čas mimo online svět s offline věcmi,“ dodává Katka. Podnikání na mateřské s třemi dětmi ale není úplně snadné. I přes to, že většina začínajících podnikatelek v ČR startuje svůj projekt právě s příchodem dětí.

„Je to úplně jiné, než by člověk čekal. Pro mě bylo důležité vyrovnat se s tím, že budeme mít pomalý rozjezd a uzpůsobím to tomu, že mám tři děti. Nedokážu dát své práci nikdy osm hodin denně a už nechci tak moc pracovat po večerech. Ty věci se posouvají, ale posouvají se pomalým růstem a je to pro mě lepší. Podnikání s dětmi je podnikání s jiným příběhem, s tím, že všechno jde pomaleji, ale kupředu. A to je pro mě důležité, nestagnujeme, rosteme.“

Poslechněte si rozhovor o „jiném podnikání“ s Kateřinou Piliarik. Jak se vyrovnává s tlakem a kolik peněz potřebovala na rozjezd toho vlastního? Jaké to je nepřestat na mateřské pracovat? A kdy je ideální čas na rozjezd vlastního projektu? Doslechnete se v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio