Automatky: O menstruaci s Dianou Fabiánovou

10. únor 2017

Před osmi lety proběhla premiéra dokumentárního filmu slovenské režisérky Diany Fabiánové Měsíc v nás. Film pojednávající o menstruaci od té doby objel celý svět a vysílají ho televize i na Blízkém východě. Jak se od té doby změnil společenský pohled na ženský cyklus a jaká byla cesta dokumentu? V Automatkách odpovídala Diana Fabiánová.

„V USA nám na mezinárodním fóru řekli nákupčí z veřejnoprávní televize PBS, že tento film nebudou moci nikdy ukázat, z toho důvodu, že v dokumentu je záběr, kde se dvě umělkyně prochází Madridem a mají na kalhotech menstruační krev. A i přes to, že se v amerických akčních filmech krev objevuje neustále, tato krev je pro americkou televizi nečistá a špinavá. Na druhou stranu, o film projevili velmi vážný zájem nákupčí ze Sýrie s dosahem až do Dubaje,“ říká Diana Fabiánová, podle níž byla menstruace nejhůře vnímaná v Irsku, kde dokonce hlavní představitelka filmu předstírala, že točí film o jiném tématu, protože by čelila veřejnému posměchu.

V roce 2014 na základě mezinárodního crowdfundingového portálu získal tým Diany Fabiánové 33 000 dolarů od dárců z 31 zemí světa a vznikl další film se stejnou tematikou, Mesiačiky. Tentokrát ale čistě edukativní snímek pro teenagery obou pohlaví.

„Když jsme točili Měsíc v nás, chodili jsme po školách a zjišťovali jsme, co si o menstruaci myslí dospívající. Drtivá většina měla k tomuto tématu velmi negativní postoj. A i přes to, že dotazované dívky třeba ještě ani nemenstruovaly, už věděly, že je to něco, co je nepříjemné, z čeho jsou bolesti, a něco, za co je třeba se stydět. Bylo to tak silné, že mi došlo, že je potřeba to nějakým způsobem změnit.“

Film neprošel přes státní vzdělávací systém na Slovensku, progresivnější učitelé a ředitelé škol si ho ale podle Diany Fabiánové kupují sami, a to nejen na Slovensku, ale po celém světě: „V USA existuje nadace, která se snaží vzdělávat studenty středních a vysokých škol, Media Education Foundation, a právě ta snímek koupila a promítá ho po celé zemi. Dokument vysílají teenagerům také v Kanadě, Argentině, Austrálii, Francii, Španělsku. Velmi dobré ohlasy máme z Jižní a Střední Ameriky.“

Poslechněte si rozhovor s Dianou Fabiánovou, dokumentaristkou, která se zabývá sociálně-historickým kontextem ženské podstaty.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.