Automatky: První čisté R se dětem většinou poprvé povede ve slově p*del

18. srpen 2016

„Ve výuce správné řeči v České republice často doplácíme na chybu v systému. K tomu, aby rodič mohl navštívit s dítětem logopeda, potřebuje žádost od pediatra. Obvodní lékař většinou vidí děťátko kolem třetího roku a po tom až kolem pátého roku. Pokud kolem třetího roku neshledá nesrovnalosti ve vývoji, což většinou neshledá – ono to dítě také v ordinaci moc nemluví, tak pak už je kolem toho pátého roku dost pozdě,“ říká klinická logopedka Veronika Balejová.

„Důležitější než výslovnost je ale obsahová stránka řeči, pokud dítě mezi druhým a třetím rokem má adekvátně rozvinutou slovní zásobu, tvoří alespoň krátké věty gramaticky jakž takž správně, výslovnost řešit nemusíme. Pokud jsou dítěti čtyři roky, nebo už čtyři a půl, měli bychom dát pozor na to, zda vyslovuje správně K, G, L, D, N a také zda umí měkčení – Ď, Ť, Ň, a měly by se začít rýsovat sykavky. Na R a na Ř je čas kolem pátého, šestého roku dítěte,“ upozorňuje Veronika Balejová.

Klinická logopedie má spoustu možností na to, jak udělat cvičení hrou. Není účelem dítě při každodenním tréninku správné mluvy otrávit. „Slovo p*del bývá dost často slovo, u kterého se dětem správně povede první R. U nás na logopedii je povolené a hojně využívané,“ pokračuje Veronika Balejová.

Ruku v ruce s artikulačním cvičením musí jít i sluchové cvičení, aby se děti naučily samy sebe poslouchat. Většinou vůbec nevnímají, že říkají něco špatně. Pozor na správnou výslovnost by si měli dát i rodiče, protože právě špatná výslovnost u tzv. řečového vzoru může být při chybné výslovnosti dětí zásadní. „Pokud máme problémy s naší vlastní mluvou, měli bychom myslet na to, že sami budeme jednou rodiči a problém budeme předávat dál. Žádný případ není beznadějný a většina problémů týkajících se výslovnosti, i známé ráčkování, se dá řešit i v dospělosti,“ dodává Veronika Balejová.

Jakým způsobem cvičit s dětmi mluvidla a kdy ideálně jít na preventivní prohlídku k logopedovi? Poslechněte si Automatky.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka