Automatky: Tajemství Zázračného úklidu

13. březen 2017

„Pokud si myslíte, že uklízení představuje nekonečnou dřinu, které se musíte dennodenně věnovat, je to zásadní omyl.“ … „Dovednost třídit, ukládat a podobně, není zdaleka tak důležitá, jako naše připravenost a naše vlastní představa životního stylu. Pořádek souvisí s mimořádně osobními hodnotami, tedy s tím, jak chce určitý člověk žít,“ píše ve své knize Zázračný úklid – pořádek jednou provždy japonská úklidová konzultantka Marie Kondo.

Její kniha, v anglickém originále „The life-changing magic of tidying up“, vyšla v roce 2014 a okamžitě se stala bestsellerem. Zejména v Americe a v Japonsku. Marie Kondo má dnes v Japonsku vlastní televizní pořad a klienti si ji zamlouvají na roky dopředu. Dokáže zázračně uklidit a její metoda prý ještě u nikoho neselhala.

V České republice není třídění a uklízení podle metody KonMary zatím takovým trhákem. (Možná tolik nenakupujeme nebo jsme ještě stále zvyklí spoustu věcí ukládat u babičky na půdě ... nebo prostě nežijeme v krabici od bot jako Japonci.) Celá metoda ale není jen o samotném úklidu, ale spíše o změně životního stylu, o tom, jak být šťastnější s věcmi, které nás obklopují.

Úklidem a minimalismem s tím spojeným se u nás zabývá Marcela Sobotová. Autorka blogu Žijeme minimalismem, která napsala e-knihu 6 jednoduchých kroků, jak si uklidit ve skříni a pořádek udržet. Propojuje své metody právě s těmi, které už od útlého dětství studovala v časopisech Marie Kondo a na jejichž základě vybudovala svou osobní značku.

Marcela Sobotová přijala pozvání do Automatek, kde jsme hovořily nejen o úklidu, ale také o tom, co s sebou rozhodnutí pořádně uklidit do života přináší. „Jediný smysl jak uchovávání, tak třídění věcí, je být v životě šťastný.“ – Marie Kondo. Poslechněte si Automatky.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka