Balkánské kořeny, UK rap a globální hitparáda. Tea Sofia servíruje lahodný popový výluh o deváté

19. listopad 2020

Tea Sofia představuje čerstvý vítr na tuzemské popové scéně, což ostatně potvrzuje i její vítězství v letošním ročníku hudebně-exportního projektu Czeching. Ve Flámu se talentovaná zpěvačka s prsty v klubové produkci rozpovídala o svých hudebních vzorech. Tedy jen do chvíle, než jí někdo z nás skočil do řeči.

Rovnýma nohama jsme tak skočili do rozjeté hudební kariéry mladé srbsko-litevské divy, která umí skvěle česky, zpívá anglicky a brzy prý do svého lingvistického arzenálu zařadí i francouzštinu. Kewu se díky tomu naučil nové slovo „polyglot“ – a Honzovi zas při pohledu na tak různorodou směsici národních kuchyní řádně vyhládlo.

Tea sama dává před litevskými bramborovými variacemi přednost srbské verzi kebabu – i když v její hudební selekci to spíš zavánělo štiplavým kari, které bublá pod pokličkou Denzela Curry. Trochu karibského koření zase do hitparádové krmě od Jorjy Smith doručil Popcaan – a lahodná popová chuť na patře nám nezhořkla ani při tour de force Jessie J. Ostatně, v tomto díle jsme popovými stars první kategorie rozhodně nešetřili.

Čtěte také

V těsném závěsu se tak v Teině selekci střídá Rihanna s Lady Gagou a nadčasový kutil Timbaland s beatovým stavitelem CeeLo Greenem, zodpovědným za rozvernou čaču The Pussycat Dolls. Aby to nebylo jen o čistě proamerické selekci, nutno dodat, že za stěžejní okamžik svého hudebního prozření jmenuje Tea Sofia Skeptovu desku Blacklisted. UK sound jejímu zažívání očividně sedí víc než full english breakfast. Láska totiž prochází i mozkem – jak by řekla Rihanna!

Co zpívala Tea Sofia na besídkách a proč nikdy nechodila do sboru? Jaký chystá merch? A jak se opaluje? Poslechněte si Flám s Teou Sofií!

Playlist:

Tea Sofia – Take Your Time
Jorja Smith – Come Over ft. Popcaan
Jessie J – Nobody's Perfect
Denzel Curry – Sumo Zumo
Skepta – Ace Hood Flow
The Pussycat Dolls – Don't Cha ft. Busty Rhymes
Timbaland – The Way I Are ft. Keri Hilson x D.O.E.
Rihanna – Love on the Brain
Lady Gaga – You and I

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.