Báseň není křížovka. Nechte se pohltit, říká Martin Poch

5. březen 2014
Liberatura

„Báseň určitě nechápu jako křížovku, ke které existuje tajenka. Jde mi spíš o to, aby čtenář vypnul základní interpretační metody, které zná i z běžného jazyka, a nechal se trošku pohltit,“ napovídá na začátek básník Martin Poch.

K jeho textům se nehledá cesta zrovna nejsnadněji, ve své druhé sbírce Jindřich Jerusalem provází čtenáře po polích, sadech a náměstích a prozkoumává prostor jako ústřední téma. Sbírka samotná vznikla ze setkání se jménem, které má v názvu: „Na Malvazinkách jsem přelezl plot židovského hřbitova a procházel tam nahodile hroby – a najednou jsem viděl hrob, na kterém bylo jméno Jindřich Jerusalem, což pro mě v podstatě nic neznamenalo, neměl jsem k tomu jménu žádné vazby. Ale v tu chvíli, kdy jsem to jméno viděl, mě uhranulo. Je strašně výrazné, a jak v sobě obsahuje i místní určení, tak se mi spojil jazyk s prostorem a něco se mi otevřelo.“

Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Pochem, ve kterém zazněly i ukázky ze sbírky Jindřich Jerusalem.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.