Beckův Song Reader je archaické duševní sedativum. Nic víc

5. srpen 2014

Gesto, které Beck předvedl vydáním svých písní pouze ve formě notového zápisu, se v současné popkultuře zrcadlí na mnoha místech – stačí si vzpomenout na aktuální desku Neila Younga A Letter Home, kterou Young natočil v nahrávací budce ze 40. let, na přísně historizující polohu Jacka Whitea nebo třeba na bezmála manifestační snímek milovníků retra Přežijí jen milenci Jima Jarmusche.

Hned po vydání partitur se skladeb chopily stovky amatérských hudebníků a s pomocí Becka tak daly vzpomenout na dobu klasického folku, kdy se skladby se samozřejmostí přebíraly a kdy nebyl důležitý autor písně, ale pouze její sdělení. Tahle přidaná hodnota je dva roky po vydání notových zápisů minulostí – vznikla totiž oficiální dvacetiskladbová kompilace, kde jednotlivé písně zpívají a hrají zavedené osobnosti, jako třeba zmíněný Jack White, Jeff Tweedy, Norah Jones nebo Eleanor Friedberger.

V okamžiku, kdy dostaly interpretace jakési oficiální potvrzení svého autora, se ale z celého projektu vytratilo to zásadní kouzlo a zůstala jenom nesourodá sbírka nijak výjimečných skladeb. Kdyby všechny z nich nazpíval sám Beck, tak jako jedinou píseň Heaven's Ladder, šlo by o solidní, ale v rámci jeho diskografie spíš průměrné album. Nesourodost a bezbarevnost ale desku sráží ještě níž.

Album, které má být koncentrovanou vzpomínkou na předrockovou dobu, má velmi málo výraznějších momentů – rozhodně mezi ně patří Jeff Tweedy z Wilco a jeho charismatické provedení písně The Wolf Is On The Hill, soulový zpěvák Moses Sumney s albovým otvírákem Title Of This Song nebo na svoje standardy poměrně snesitelná Norah Jones. Zbytek desky se ale nese ve znamení zaměnitelné kamionové country, výstřelků v podobě hudebního humoru od Jacka Blacka nebo naoko dekadentního Jarvise Cockera.

03179839.jpeg

K pár písním na Song Readeru se člověk možná několikrát vrátí, víc než cokoliv jiného ale kompilace jako celek připomíná krotkou poprockovou tvorbu Toma Pettyho nebo materiál, který lze naladit v kterémkoli internetovém country rádiu. Dvacetiskladbové album může starší posluchače přesvědčit, že v napěněných vodách současné hudby ještě pořád existuje maják, který jim ukáže cestu do minulosti – jiný účel ale kompilace vlastně nemá.

Hodnocení: 40 %
VA – Beck Song Reader (Virgin EMI, 2014)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.