Benefiční kompilace Dark Was The Night Deskou týdne!

23. únor 2009

Je čas konat dobré skutky. Legendární vydavatelství 4AD po letech půstu chytilo opuštěnou štafetu organizace Red Hot a připojilo se k boji proti nemoci AIDS exkluzivní hudbou. Kompilátoři z kapely The National oslovili smetánku severoamerické indie scény a výsledkem jsou dvě hodiny muziky zakonzervované na dvou stříbrných kotoučcích s názvem Dark Was The Night.

Je to už dávno, co začaly vycházet benefiční kompilace pro různé bohulibé aktivity. Ale teprve poslední dvacetiletka zavedla vydávání charitativních kompilací do pravidelného běhu hudební mašinérie. My se teď podíváme na seriál kompilací, který může být synonymem hudební kvality snoubené s bohulibou nehudební aktivitou.

00870199.jpeg

Organice Red Hot dlouhodobě bojuje s chimérou novověku AIDS skrze aktivity popkultury. Byla založena v roce 1989 a první deska vyšla už pár měsíců poté. Nesla název Red Hot + Blue, obsahovala řadu coververzí písniček Cole Portera a ke každé písničce, například od Neneh Cherry, Salifa Keity, Toma Waitse, U2, Iggyho Popa nebo Erasure, byl vyroben videoklip reprezentující různé odstíny sociálních efektů, které AIDS zanechává ve společnosti.

O dva roky později vyšla deska Red Hot + Dance, která byla trochu nešťastnou splácaninou tří nových písniček George Michaela a remixů už známých věcí od Madonny, Seala nebo EMF. Mnohem zajímavější a podařenější je kompilace No Alternative, která vyšla o rok později a která, navzdory názvu, představila v benefičním světle exkluzivní kousky od Buffalo Tom, Urge Overkill, Pavement, Beastie Boys, Sonic Youth nebo Patti Smith. Další kompilaci Red Hot + Country, která vyšla v roce 1994, přeskočíme a upozorníme na Red Hot + Cool, výběr přinášející tavící kotlík jazzu, hip hopu s Guru, The Pharcyde, The Roots nebo Incognito.

00870179.jpeg

Ještě téhož roku přichází na světlo světa další indie souhrn Red Hot + Bothered s Lisou Germano, The Verlaines nebo The Sea And Cake, následovaný v zimě 1996 výběrem Offbeat: A Red Hot Soundtrip s věru originálním konceptem koláže mluveného slova, ambientních nálad a abstraktních pomalých beatů, do nichž zabředli třeba Laika, DJ Krush, DJ Spooky, Meat Beat Manifesto, David Byrne, Tortoise nebo My Bloody Valentine. Vše jako oslava beatnické generace.

V létě přísun hudby pokračuje s albem America Is Dying Slowly. Tentokrát s podtitulem "afroamerická kultura v populární hudbě". Hip hop tu sází, samozřejmě v exkluzivních tracích, například Wu-Tang Clan, Mobb Deep, Common nebo De La Soul. Při hudebním cestování jsme se zatím nedostali do latinsko-americké zóny, což napravuje bossa nově věnovaná kompilace Red Hot + Rio s řadou brazilských umělců, ale i Everything But The Girl nebo Stereolab. Úspěch kompilace přinesl v minulém roce pokračování, tentokrát více v duchu samby, a v roce 1997 desku Red Hot + Latin s Los Lobos, Fishbone nebo Sepulturou.

Jedenáctý sampler v řadě Red Hot + Lisabon vychází z epicentra Portugalska, ale kromě domácího fado, například v podání Madredeus, dojde i na pop nebo rock s k.d. Lang nebo Smoke City. Red Hot + Rhapsody modrým napoví, že ústřední postavou je zde George Gershwin na jeho písničky se svým způsobem zblízka podívají Morcheeba, Luscious Jackson, Kid Loco nebo Sinead O'Connor. Přeskočíme interaktivní CD-ROM Optic Nerve ke třinácté kompilaci v řadě Red Hot + Indigo, kde se hudebníci jako Medeski, Martin & Wood, Propellerheads nebo Mary J. Blige podívali na odkaz Duke Ellingtona. Dlouhou dobu posledním albem Red Hot řady byl sampler Red Hot + Riot, který byl poctou muzice legendárního afrického hudebníka Feli Kutiho.

00870182.jpeg

Od roku 1990, odkdy kompilace vycházejí, se prodalo úctyhodných 7 milionů kusů CD, CD-ROM a DVD. Po sedmi letech pauzy přichází konečně pokračování v podobně dvojalba Dark Was The Night. Poprvé bylo vydáním pověřeno legendární vydavatelství 4AD a produkcí byli pověřeni Aaron and Bryce Dessnerovi z party The National. Ti shromáždili celkem 32 písniček z drtivé většiny od indie hudebníků a skupin severoamerického kontinentu. Ti přispěli vlastní, dříve nevydanou exkluzivitkou, navíc ale často dojde i na zajímavé spolupráce (The Books feat. José González, Grizzly Bear vs. Feist nebo Blonde Redhead + The Devastations) nebo decentní coververze (Blind Willie Johnson v rukou Kronos Quartetu, The Troggs v podání Dave Siteka nebo písnička The Handsome Family od Andrewa Birda). Celkem 130 minut muziky už svým složením budí respekt. Jestli je tomu tak i po samotném poslechu, tak to už vám prozradí ve svých recenzích dva experti, jejichž pocity z desky si pustíme ve vysílání Radia Wave v úterý a ve středu. Buďte tedy ve střehu!

00870165.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio