Bez citoslovce skrrt se neobejde současný rap. Poslechněte si ty nejpozoruhodnější použití

9. říjen 2017

Pokud jste nikdy neslyšeli fistulí zvolaný zvuk „škrrrrrrrrrrt“, asi neposloucháte současný hip hop.  Skrrt je pro současný rap stejně důležité jako slovo Amen pro křesťanskou liturgii a nadužívané jako nejčastěji používaný sampl v historii hudby Amen break. Kde se zvuk objevil poprvé a kdo jsou jeho nejčastější šiřitelé?

V posledních letech se s tímto citoslovcem doslova roztrhl pytel. Rappeři jako 21 Savage, Kodak Black, nebo Famous 2 Most nahráli tracky, které mají skrrt přímo v názvu. Na jednom z nejúspěšnějších rapových alb letošního roku – Culture od Migos – najdeme těchto citoslovcí desítky. Co skrrt vlastně znamená a kde se vzalo?

Skrrt původně vyjadřuje zvuk pneumatik na asfaltu, případně vidličky škrábající o pánev při přípravě cracku. Když projíždíte hiphopová internetová fóra, možná narazíte na bitvu o původ slova. Jeden tábor tvrdí, že pochází z jihu Spojených států, především z okolí Atlanty, Memphisu nebo New Orleans. Ten druhý má za to, že skrrt používají už dekády rappeři ze sanfranciského Bay Area. Etymologický problém je dán nejasnou hranicí, kdy rappeři pouze přibližně napodobují zvuk skřípějících brzd auta a kdy už se jedná o pravé nefalšované skrrt.

Migos

Nejstarší skrrt, které jsme byli v redakci schopní vystopovat, by dávalo za pravdu těm druhým. Objevuje se v tracku Way Too Vicious z roku 1993 westcoastových rapperů E-40 a B-Legita. Stylově sice ještě neodpovídá nepsaným pravidlům skrrt, tak jak se používá dnes, ale zjevně se odkazuje ke zvuku pneumatik protáčejících se na asfaltu při útěku před policií (3:24). První skrrt, které zní, jako kdyby vypadlo z roku 2017, se objevuje překvapivě v roce 1999 na východním pobřeží Spojených států. V tracku Fire Ina Hole od rapperů Method Mana a Redmana vydává druhý jmenovaný na začátku třetí minuty (3:03) zvuk skrrt přesně tím způsobem, jak je dnes zvykem.

Ke konci roku 1999 se začalo skrrt ozývat ze zmíněného ohniska v New Orleans. Na debutovém albu Lil Waynea s názvem Tha Block Is Hot na něj narazíte hned několikrát. Už v půlce druhé minuty titulního tracku se ozve charakteristicky agresivní Weezyho skrrt (1:26), o něco hravější pak zazní v závěru skladby Loud Pipes (4:16).

Mícháme to vidličkou

V polovině minulé dekády se definitivně dostává do čela chrlení zvuku skrrt město Atlanta. Ta je dodnes hlavním městem tohoto citoslovce. Se zdejší scénou jsou spjatí jak Migos, tak Future a 21 Savage nebo mladí „mumlající“ rappeři jako Lil Uzi Vert a Lil Yachty. Právě jejich podoba frenetického rapu, který vyrostl stejnou měrou na opiátech, internetových memech a antidepresivech, se sebou přinesla největší rozmach ad libů a s nimi i skrrt.

Mezi původní nejčastější pachatele tu patří rappeři Gucci Mane a 2 Chainz. Oba mají tolik skladeb, kde se zvuk objevuje, že ani náhodou nejde zmínit všechny. Jedno z nejstarších skrrt u Gucciho najdete v tracku Swing My Door z alba Chicken Talk; tentokrát v příjemně šeptavém provedení (2:58). U 2 Chainze stojí za zmínku skladba Fork z roku 2013, který ilustruje druhý s drogami spojený význam slova. 2 Chainz v něm rapuje o noční můře, že hiphop přestal vydělávat a on se musí vrátit k míchání cracku vidličkou. (0:30) Od těchto dvou kmotrů atlantské rapové scény a věrozvěstů skrrtu začala na začátku této dekády přejímat tento zvuk mladší generace.

Kapitolou sama pro sebe je atlantský hlasový eskamotér Young Thug. Co se týče zvuku skrrt má na pažbě bezpochyby porovnatelné množství zářezů jako Gucci, 2 Chainz nebo třeba Future. Vzhledem k Thuggerově stylu pohybujícího se na hranici rapu, zpěvu a skřeků je takřka každé jeho skrrt unikátní. Každý jeho fanoušek by měl ocenit existenciální, protáhlé škrrrrrrrrrt (2:32) na tracku Twerk It z dva roky starého mixtapu Slime Season 2. Zcela jiným způsobem je lahodný výtrysk po první hooku v loňském Gangster Shit (1:28) nebo brutální hrdelní skrrt z tracku Harambe (0:43).

Čtěte takéTvůj rap je Hurvínek styl. Kapitoly z dějin rapových válek

Skrrt dělá i létající auto

Tím máme z krku ty rappery, kteří se ke skrrt uchylují nejčastěji a od historického výkladu se můžeme přesunout k škrrtání čistě pro potěchu. U atlantského madeinTYO si v kontextu tohoto citoslovce většina lidí vybaví jeho loňský hit Uber Everywhere. My v redakci ale víme, že nejlepší, až dojemně šeptané skrrt, skrrt je v průběhu celé skladby I Want, kterou nahrál s nikým jiným než s 2 Chainzem.

Na vrcholu amerických žebříčků právě trůní raperka Cardi B se svým Bodak Yellow a jedno skrrt najdete na jejím loňském tracku Foreva (1:58). Najít ale další interpretky, které by holdovaly tomuto citoslovci, není lehký úkol. Pro jedno opravdu výrazné se musíte vydat až na britské ostrovy. Stojí ale za to. Grimeová Lady Leshurr ve svém dva roky starém freestylu Queen’s Speech 3 varuje posluchače, aby si s ní nezahrávali: „Don’t start me up like an engine skrrrr.“ (0:14)! Na druhém břehu Atlantiku najdete labužnické, odlehčené skrrt skrrrrr v letošním tracku Hot Sauce od brooklynské raperky Young M.A (2:22).

Skrrt asi v nejbizarnějším kontextu je ke slyšení na letošní nahrávce youtubera, který si říká Pink Guy. V pornografickém tracku Gays 4 Donald zazní skrrt mezi verši, ve kterých Pink Guy vypočítává všechny možné způsoby, jakými bych chtěl smilnit s Donaldem Trumpem (0:44). Zvláštní uznání patří také Yung Mavovi, který ve svém komickém videoklipu Black Magic inspirovaného světem Harryho Pottera přisuzuje zvuk skrrt létajícímu autu (1:08). V tracku Draco Malfoy mu odpověděl konkurenční rapper Airo a i zde zní skrrt (1:11). Kdo v kouzelnicko-rapovém beefu vyhrál, musí rozhodnout každý posluchač.

V posledních letech se ale nejčastěji skrrt neobjevuje přímo jako součást samotného textu, ale jako takzvaný ad lib. To znamená něco jako dodatek, které se v současném rapu objevují u některých raperů takřka po každém verši. Nejčastěji se v nich buďto opakují slova z posledního verše nebo fungují jako komentář k němu. Chtělo by se říct, že současná generace posluchačů hiphopu má tak roztříštěnou pozornost, že v tracích musí být vyplněno i to poslední hluché místo. Skrrt mezi těmito ad liby patří k největším stálicím a jeho popularita by se dala přirovnat k internetovým memům. Možná mu k tomu dopomáhá jeho univerzálnost a mnohovýznamovost.

Jako Vin Diesel

Nadužívání skrrt samozřejmě dorazilo už i do České republiky. Mezi ty nejvýraznější propagátory patří kolektiv Opak Dissu, jehož členové nejenom často dropují samotné skrrt skrrt, ale už si slovo i přetvořili do táhlého „skáááá“ nejčastěji z úst Don Chaina. Za pozornost stojí Asap Jardův rým „Jako Vin Diesel udělám škrrr / challenger na dvojku udělá vrrr“ (0:32) z loňského května, kvůli kterému Opak Dissu dostal do letmého beefu s dalším tuzemským raperem, který často holduje skrrtu, a to sice Logicem. Ten má totiž obdobný rým v rok starém tracku Kawasaki (0:59).

Na závěr příběh skrrt, které nebylo. Když v roce 2013 Migos prorazili s hitem Versace, rozhodl se ho zremixovat Drake. Pro svoji verzi oslovil i Franka Oceana, který měl přispět svou vlastní slokou. Ta měla obsahovat verš „My Instagram all over internet anyway, don't think I need it skrrrr!“. Z její realizace ale sešlo. Co si ale budeme povídat: skrrt of Franka Oceana by jistě bylo andělské. Teď nám do shoutboxu pošlete svoje oblíbené skrrt skrrt vy! Více jich najdete v našem playlistu na Spotify.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.