Běžte někam s epidemií! Ve světě Animal Crossing se žije jako v ráji

31. březen 2020
Fenomem

Mám jeden takový návrh. Co se takhle vypravit na idylický ostrov obydlený roztomilými bytostmi, kde pořád svítí sluníčko a všichni se mají rádi? Dá se tady rybařit, zahradničit, kutit nebo se jen tak poflakovat s místními. No, já vím, že teď v době karantény a zavřených hranic to tak úplně nejde, ale jeden způsob tu přesto je. Stačí si pustit japonskou hru Animal Crossing, kde tohle všechno můžete dělat až do omrzení.

V polovině března vydala společnost Nintendo konečně po několika odkladech nový díl této hry nazvaný New Horizons, určený zatím výhradně pro jejich konzoli Switch, a úplně přesně se trefila do chvíle, kdy spousta zemí po celém světě vyhlásila omezení pohybu svých obyvatel. Místo ulic měst se tak nemalá část lidstva přestěhovala do světa Animal Crossing a hra momentálně trhá prodejní rekordy. A stala se také vděčným objektem pro tvůrce memů.

Bizarní roušky, neortodoxní testy, postupující nákaza, karanténa... epidemie koronaviru samozřejmě zasáhla i memovou kulturu. Někdy je ale lepší si od špatných zpráv odpočinout a přesně to teď můžou udělat lidé u memů ze světa Animal Crossing. Ty nejprve komentovaly kontrast mezi idyličností hry a tím, co se děje v okolním světě. Koho zajímá nějaký vir, když se může poflakovat s roztomilými zvířátky. V druhé fázi přišli lidé, kteří nemají tu správnou konzoli nebo peníze na novou verzi, a jsou tak nucení své kamarády nebo známé ve stavu mentálního blaha jen sledovat.

Animal Crossing meme

Populární hrdinkou memů je dobrosrdečná Isabelle, nakreslená jako fenka psího plemene shih-tzu, která se stala neoficiálním maskotem hry. V jednom populárním novém memu Isabelle zpívá a její píseň uživatelé remixují. Hodně memů existuje i o Vesničanovi, generickém hlavním hrdinovi hry, kterému internetoví tvůrci často připisují psychotickou osobnost. V souvislosti s novým dílem New Horizons se ale v memech nejvíce objevuje Tom Nook – psík mývalovitý, kterému patří ve vesnici Animal Crossing obchodní dům, a co je důležitější – na začátku hry prodá uživateli dům na úvěr a ten mu ho pak musí splácet v podobě zvonečků, které se vydělávají různými činnostmi v rámci ostrova. Tom Nook není nijak zlý nebo zákeřný, to není na ostrově nikdo, ale hypotéka je hypotéka a ta je neúprosná sama o sobě. Tvůrci memů si tak z „kapitalisty“ Toma Nooka udělali připomínku, že i v ráji Animal Crossing některým věcem prostě neutečete.

Animal Crossing meme

Memy z Animal Crossing se šíří překvapivě hodně i přes TikTok, kde hashtag #acnh vykazuje milionové výskyty. Co mají všechny společné, je vysoký stupeň pozitivity, až dobrosrdečnosti, která dobře odráží idyličnost hry. Populární je mimochodem i soundtrack, jehož umístění na YouTube často doprovází i přídavné jméno „relaxační“. Animal Crossing je typem hry, která by se dala popsat slovem ambientní – vše tady běží poklidným tempem, dokonce v reálném čase, který kopíruje ten váš. Vlastně nic nemusíte, tedy až na zmíněné splácení hypotéky. Hra má odvést pozornost od shonu, v němž žijeme, a nové situace nejistoty za časů epidemie. Ideální společník do nepohody karantény. A když ji nemůžete hrát, tak se vlastně docela dobře dá vystačit i s memy o ní.

Pusťte si nové vydání Fenomemu a zjistíte, kam se v časech epidemie odstěhovala podstatná část lidstva. Proč je svět Animal Crossing lepší než ten náš a co o něj říkají memy? Jsou na idylickém ostrově také kapitalisté, kterým musíte platit úvěry? A co dělat, když nemáte tu správnou konzoli, na které se hra dá hrát.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.