Bezzubý kůň a prase ze sídliště. Komunitní zahrada obnovuje krajinu a poskytuje azyl zvířatům

8. březen 2022

Kousek divočiny, ze které se dá ujídat a kde zvířata s pohnutým osudem našla nový domov, vybudovali Marco a Anna Stella v pražské Vinoři. Příroda začátkem března ještě pochrupuje, nad návrším skoro čtyř hektarů zvířecího azylu se nese chorál slepičího kvokání, kokrhání, chrochtání a husího kejhání. Kousek dál dosedají v pravidelných intervalech vojenské letouny na kbelské letiště. Ranní kávou mě v komunitním prostoru přivítala událostmi na Ukrajině patřičně zdrcená Anna.

„V sobotu pořádáme takovou psychohygienickou akci, musíme nabrat síly a vymyslet, jak budeme reálně schopni pomoct,“ přemýšlí nahlas Anna, zatímco lije horkou kávu do hrnečku. V subtilním altánku se před větrem schovává několik koček a my se s hrnkem v ruce vydáváme na průzkum komunitní zahrady.

„Máme tu kolem sta slepic, většina je zachráněná z klecových chovů. Jde o nosné hybridy, které mají enormní množství vajec. V průmyslovém chovu se zabijí v 18 měsících, ale slepice může normálně žít sedm osm let,“ říká Anna a kolem ní pobíhají opeřenci různých tvarů a barev. Do chovu slepic se na Pastvině zamilovali a ve voliérách mají i čínské kočinky, hedvábničky, filipínské bojové slepice nebo největší plemeno brahmánky.

Zvířecí azyl se od roku 2017, kdy potřebovala Anna původně ustájit svého starého a bezzubého koně, rozrostl do velikosti malé zoo. Na zahradě Pastvině zaparkovalo několik králíků, o které se majitelé nezvládli starat, kůň z romské osady, ovce z lesní školky, kde k jejich chovu nebyly vhodné podmínky, kravka Nebeská, která měla jako tele z velkochovu proleženiny a nefunkční nohy, prase Fífa, které bylo nalezeno, jak pobíhá po jednom plzeňském sídlišti, a další. Všechna místní zvířata mají společný rys, jsou klidná a přátelská.

Permakulturní zahrada Pastvina

Na Pastvinu je možné jen tak zajet na výlet nebo pomoct s nějakou aktivitou: můžete si virtuálně adoptovat jedno ze zachráněných zvířat a dostat za to vajíčka nebo sýr, nebo si zasloužit členství se všemi výhodami najednou. Zahrada Pastvina je otevřená všem a šanci tu dostávají i lidé v těžké životní situaci.

Jak funguje komunitní zahrada s azylem pro zvířata Pastvina? Jak se podílejí zvířata na permakulturním pěstování zeleniny? Jaké jsou příběhy zvířat, která našla nový domov na Pastvině v pražské Vinoři? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.