Bipolární porucha je i mimo mánie a deprese jako jízda na tankodromu, říká psychiatr

1. duben 2021

Když se hovoří o poruchách nálady, mohli bychom nabýt dojmu, že jde o něco běžného a nijak zatěžujícího, protože různé nálady má čas od času každý. V kontextu duševních poruch jde ale tzv. afektivní poruchy, mezi které patří například deprese nebo bipolární afektivní porucha a ty už mohou člověku do života zasáhnout zásadně. Významný je i podíl lidí s těmito poruchami mezi těmi, kteří se rozhodnou svůj život ukončit sebevraždou.

Lékař a vědec Filip Španiel se v Národním ústavu duševního zdraví věnuje výzkumu možností, jak využitím moderních technologií předcházet opakovaným hospitalizacím pacientů. Prostřednictvím chytrých náramků, které sledují aktivitu pacienta i jeho spánkový režim, je podle něj možné odhalit blížící se depresivní propad i nástup mánie.

Dosavadní výzkum lékařům mimo jiné nabídl i zcela nový pohled na bipolární afektivní poruchu. „Setrvával jsem dlouho u učebnicové představy, že bipolární porucha je o tom, že přijde deprese, po odeznění se dlouho nic neděje a pak přijde mánie. Vypadalo to jako holá krajina, ve které jsou dolíky deprese a vrcholy mánie, ale tak to vůbec není. Z dat, která máme k dispozici, vyplývá, že to je neuvěřitelné kolísání. Je to jako jízda na tankodromu, kde to za normálních okolností opravdu hodně hází a občas to auto navíc uvízne v obrovské jámě nebo se šplhá do obrovských výšin, ze kterých taky může spadnout,“ popisuje Španiel první výsledky používání chytrých náramků.

MUDr. Filip Španiel

Ačkoliv náramky sledují pacientovu aktivitu velmi podrobně, nehrozí podle lékaře zneužití dat, protože jde o data anonymizovaná a využívaná modulárně. O rozsahu dat, která mají lékaři k dispozici, si rozhoduje pacient. V případě, že se v aktivitě pacienta vyskytnou znaky blížící se depresivní či manické ataky, může dostat zpětnou vazbu s konkrétními návrhy na režimová opatření, která by mohla ataku odvrátit nebo zmírnit.

Jaké kroky mohou ovlivnit blížící se depresivní propad? Mohou podobné technologie ovlivnit i míru a druh užívané medikace? A co všechno o nás může prozradit modulace našeho hlasu? Poslechněte si Diagnózu F s Filipem Španielem.

V případě zájmu o zapojení do studie kontaktujte MUDr. Filipa Španiela, Ph.D., na e-mailu filip.spaniel@nudz.cz.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.