Bordel v pizzerii, odsvěcené kostely i konspirace okolo smrti JFK. Špína poslouchá nejnovější australské kapely

26. duben 2019

Existuje v punku faktor Pet Shop Boys? Špína se po dlouhé době vrací do svého nejoblíbenějšího teritoria – Austrálie. Za poslední půlrok se odtamtud objevilo tak velké množství experimentálních, skvělých anebo úplně šílených nahrávek, že jsme je nemohli nechat zapadnout. A jako stříbrná nit se celým dílem táhla přítomnost šedé eminence místní scény Mikeyho Younga z Total Control.

V aktuálním díle Špíny jsme tak především pouštěli a poslouchali. Punkové a post-punkové nálady obstarala naše v současnosti asi nejoblíbenější kapela Low Life, která po 4 letech vydala nahrávku Downer Edn, na které najdeme nejen fotbalovou hymnu RBB, ale i koketování s autotunem. Po dlouhé době se navrátili taky The UV Race s nahrávkou Made In China, jejichž historie sahá až k pevnému sepětí s Eddy Current Suppression Ring. Nevěnovali jsme se ale pouze starým známým, doporučujeme nepropásnout nic, co se děje okolo kapely Negative Gears nebo Rubber Room, jejichž skladby se točí kolem psychického onemocnění a psychiatrické péče.

Nezabředli jsme ale pouze v punku. Po nablýskané a kýčovité estetice filmů Nicolase Windinga Refna (Drive, Only God Forgives) pomrkávají DEN ze Sydney, kapela, která propojuje black metal s vyrychleným temným punkem i osmdesátkovými synťáky. Osmdesátá léta zároveň plně uctívá zpěvačka a performerka V, kterou můžete znát z kapel HOLYSIX nebo Batalj, kde dříve bubnovala. Její nahrávka vznikala 6 let, snažila se s její pomocí vyrovnat s žalem a ztrátou. Valnou část vymyslela, když se projížděla na kole nočním městem. S podobnými tématy nakládá i z úplně jiného směru kapela Fair Maiden, která se inspiruje v šedesátkovém country popu a folklórní hudbě a novou desku Oleander nahrávala v odsvěceném baptistickém kostele.

Jaká post-punková kapela je v současnosti nejlepší? Diät, nebo Low Life? Dá se to vůbec rozhodnout? Kdo dostal takzvanou „Divokou kartu“ tohoto dílu? Která kapela je nejchytřejší na světě? Jakými možnými způsoby se dá hudebně nakládat s tématy, jako jsou ztráta nebo žal? Poslechněte si celý díl Špíny o aktualitách z australské scény!

Tracklist:

Low Life – Gabbertron (Alter, 2019)
Frame 313 – Flesh Plague (Black Wire Records, 2019)
The UV Race – Tread On Me (AARGHT! Records ,2019)
Rubber Room – Chemical Imbalance (PissFart Records, 2019)
Diät – Missed the Bus (Iron Lung, 2019)
Negative Gears – Bless (Disinfect, 2019)
Den - Eclipse (Paradise Daily Records, 2019)
V - NEVER (Dero Arcade, 2019)
Amyl and the Sniffers - Got You (Rough Trade, 2019)
Fair Maiden - Willow (Hysterical Records, 2019)
Sex Drive - Hate Home (Sexy Romance Records, 2019)

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.