Bourání s Igorem Kovačevićem (moba, ccea)

30. březen 2009

Do devátého dílu Bourání jsem si pozval architekta, urbanistu, kurátora, popularizátora, publicistu, příležitostného moderátora a organizátora Igora Kovačeviće.

Využiji příležitosti, že mým hostem bude architekt původem z jiného prostředí (narozen v Bosně a Hercegovině) a budu se ptát, jaký má pocit z české, případně středoevropské architektury. Zda by dokázal nějak charakterizovat typického českého architekta. Jak se mu daří organizační a popularizační činnost, ale i jeho vlastní architektonicko-urbanistické projekty. Jaké má plány do budoucna. Co mu naopak v Česku nejvíce vadí a na čem je tedy třeba pracovat.

motto platformy Moba:
"the value-added to your ideas and visions of metropolitan life" We do not perceive our mission as mere popularization of architecture but mainly as searching for architectural identity in the space we live in.

Igor Kovačević (*1973)
V roce 2000 (rok absolutoria na FA ČVUT v Praze) založil s Yvette Vašourkovou architektonický atelier Z architects. Při architektonické praxi se věnuje kurátorské a publikační činnosti (v současnosti pracuje na PhD. práci na téma "Jugoslávští architekti školení v Čechách"). Je spoluzakladatelem prvního českého nezávislé centra architektury Centre for Central European Architecture (CCEA) a vedoucím platformy Moba.

Související odkazy:
www.ccea-info.org
www.moba.name

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.