Bourání s Petrem Babákem (Laboratoř)

24. listopad 2009

Hostem 39. dílu Bourání byl přední český grafický designér Petr Babák, vedoucí studia Laboratoř. Povídání se točilo okolo spolupráce grafického designéra s architektem, respektive o mezioborové spolupráci vůbec.

O konkrétní spolupráci s Chalupa architekti a Projektil architekti. O projektu Národní technické knihovny v Praze (NTK). O hotelu Metropol. O úrovni grafického designu v Česku. O učení na VŠUP. O projektech, které ho nejvíce zajímají. O plánech a ambicích.

Petr Babák (*1967),
grafický designér a pedagog
Absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, ateliér Knižní úpravy a tvorby písma, prof. Jan Solpera (1990-96). Je autorem grafické úpravy četných knižních publikací, vizuálního stylu výstav volného umění a designu (např. Much pop and more art, Akce slovo pohyb prostor, katalogů umělců: Jan Mančuška, Tomáš Vaněk, Kateřina Šedá atd., Český filmový plakát 20.století, Deset století architektury nebo legendární výstavy Ladislav Sutnar Praha - New York) firemní corporate identity, webových stránek (Filmová a televizní fakulta, Uměleckoprůmyslové museum Praha, Institut dokumentárního filmu atd.), vytvořil experimentální písma (Prkno, Řezan, Šijan a Trhan).

V letech 1997-2002 založil společně s Tomášem Machkem Studio Machek&Babák, od roku 2003 vede vlastní grafické studio Laboratoř, ve kterém společně s několika externisty zkoumá široké prostory grafického designu. Mezi současnými projekty naleznete například Tranzit, Monidee, Famu, mminterier, Hippos Design, časopis Zlatý řez, Zipp, mmcité, Projektil architekti nebo hotel Metropol. V roce 2009 dokončilo studio Laboratoř rozsáhlý komplexní vizuální styl a informační systém pro Národní technickou knihovnu v Praze (2005-2009), za kterou je společně s autorským týmem architektů z Projektilu, průmyslových designérů Hipposdesign a umělců z Pas nominován na cenu Projekt roku časopisem Frame.

Držitel řady domácích i zahraničních cen, například Národní ceny za design (1996) za vizuální styl města Zlín (společně s T. M.), Ceny Josefa Hlávky (1994), Ceny Karla Teigeho z XVI. mezinárodního bienále grafického designu v Brně, 2x obdržel Cenu TypoDesignClubu, několika cen za Nejkrásnější českou knihu roku (1998-2008) a v poslední době byl tři roky za sebou (2006- 2008) nominován na grafického designéra roku v prestižní soutěži Czech Grand Design. Od roku 2005 je art directorem architektonického časopisu Zlatý řez. Zakládajícím členem a redaktorem časopisu o grafickém designu Deleatur a rovněž zakládajícím členem profesního sdruženi TypoDesignClub.

Účastnil se řady výběrových porot. Grafickému designu se věnuje Petr Babák i teoreticky, vede workshopy, pravidelně publikuje (Deleatur, Lidové noviny, Živel, Hype, Reflex, TDC news, Kód...). Od roku 2005 je vedoucím zcela nového ateliéru Grafický design a nová média na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Související odkaz:
www.laboratory.cz

autor: Adam Gebrian
Spustit audio