Boy Omega: severský duch zlomený v pase

23. únor 2010

Boy Omega je hudební projekt astenického Seveřana Martina Henrika Gustafssona, narozeného v roce 1978 v jihošvédském městečku Eksjö. Trochou skandinávských atmosfér přijíždí tato formace oblažit publikum, které se 1. března vypraví do pražského klubu Modrá Vopice. UVNITŘ: Rozhovor s Boy Omega

Švédský soubor tu představí své nejnovější album The Ghost That Broke In Half (Duch zlomený vejpůl), které vyšlo 13. listopadu minulého roku u německého labelu Glitterhouse. Ve změti Gustaffsonových alb, home-made ípíček a singlů se jeden orientuje jen těžko, nicméně zejména tři roky staré album Hope On The Horizon, uvádělo do stavu blaženosti fanoušky Elliotta Smithe, Bright Eyes, Arcade Fire či Sufjana Stevense.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Martinem Henrikem Gustafssonem

Melancholické, potemnělé skladby v sobě mají přístupnost i jakousi úpravnou rozháranost, a není divu, že naplňuje představy publika i kritiky o "typické skandinávské hudbě". Jisté opodstatnění mají i četná přirovnání tvorby Boy Omega k filmovému hnutí Dogma 95: tvorba tohoto ansámblu je podobně autentická i emocionálně svíravá. Romantizující polohy se tu mísí s naléhavostí a hořkými životními obrazy.

01102989.jpeg

Mix akustických nástrojů a digitální produkce prodchnuté terénními nahrávkami není bůhvíjak objevný, ale v takhle pečlivém a přitom ne odtažitém provedení má svůj význam. Křehké harmonie kytar, houslí, dechů, melotronu, programovaných bicích a emocionálního zpěvu mají místy až nordicky rurální charakter.

Boy Omega je prototypem pracovitého "bigbandu", jehož introvertní tvorba překvapivě vybízí spíš k soustředěnému poslechu. Je dobře, že se objeví i v Čechách: není na škodu si pro sebe objevit kapelu, pro níž Alfou i Omegou její hudby zůstává kombinace éteričnosti a velkých gest.

01097307.jpeg
Spustit audio