Braň se! Poslechněte si dokument o střetu názorů lektora sebeobrany a umělců z AMU

14. září 2019

Jak vypíchnout lidské oko, přidusit násilníka v „guardu“ nebo přetrhnout vazy v koleni. To učí Roman Čedík na pražské AMU studenty hudebních a filmových oborů. Muž mnoha tváří, trenér MMA i vysokoškolský učitel se snaží jemné duše umělců seznámit se světem násilí svou upřímností i skrze bolest.

Když jsem se na sebeobranu přihlásila, tak jsem vůbec nevěděla, co čekat. Před námi seděl potetovaný člověk, samý sval, s obličejem zabijáka. Kdybych ho potkala někde v MHD, tak budu váhat, jestli si vedle něj sednout. Takové myšlenky se mi honily hlavou v první hodině sebeobrany. V rámci pohybové výchovy na Akademii múzických umění v Praze byl kurz Základy sebeobrany otevřen poprvé. Svět filmařů a hudebníků se střetl s temným podsvětím ve ztělesnění lektora Romana Čedíka.

Málokdo ze studentů na začátku semestru tušil, co to je MMA, a tak nikdo s velkým nadšením nereagoval na informaci, že jejich učitel sebeobrany zápasníky MMA trénuje. Už na první hodině bylo jasné, jak vzdálené jsou světy umělců od světa brutálního násilí.

„No, viděl jsem, že to bude těžký oříšek. Samozřejmě se předpokládá, že na kurzy sebeobrany budou chodit lidi, který nemají nic společného s bojovými sporty. Spíš si přijdou zjistit, co to obnáší, a zjistí, že to není úplně jednoduché. Vy umělci jste nedotčený zlem. Máte ten svůj sluníčkový svět. Takže pro mě je výzva i takovéto lidi seznámit s odvrácenou stranou světa násilí,“ popisuje Roman Čedík své první dojmy ze studentů kamery, scenáristiky či hry na harfu.

Lektor sebeobrany Roman Čedík předvádí, jak nejlépe přetrhat vazy v koleni

Já studuji klasickou kytaru, a tak plně zapadám mezi sluníčkové hudebníky. Osobnost Romana Čedíka a atmosféra výuky mě fascinovaly natolik, že jsem se po prvním semestru rozhodla hodiny sebeobrany natáčet. Vedle detailních záběrů z hodin, kdy je slyšet i bolestné úpění figurantů, jsem v neformálních rozhovorech zachycovala osobnost svého lektora a snažila se pochopit jeho životní cestu. A po mnoha hodinách výcviku jsem si všimla, že začínám přemýšlet trochu jinak. Že si připouštím, že se mi může něco stát. Dokonce jsem nedávno jela tramvají, koukala se na divného chlápka a představovala si, jak bych ho zneškodnila, kdyby na mě zaútočil.

Hranice mezi obezřetností a paranoiou se těžko určuje. Kurzy sebeobrany mají otevírat oči a kromě schopnosti ubránit se klást hlavně důraz na předvídání nebezpečných situací. Dokument Braň se! zachycuje kontrast ve vnímání světa velice odlišných lidí, kteří najdou společnou řeč.

Jaký smysl má kurz sebeobrany? Jak moc relativní je bezpečí kolem nás? Poslechněte si celý dokument Nikoly Prokopcové z cyklu DokuVlna.

Název dokumentu: Braň se!
Autorka: Nikola Prokopcová
Dramaturgie: Brit Jensen
Mistr zvuku: Tomáš Pernický

autor: Nikola Liederhaus
Spustit audio