Bratři Vorlovi sjeli na lyžích sedmitisícovky Pamíru. Když byl kyslík, řezali jsme krásné oblouky

13. říjen 2024

Jak se lyžuje na Pamíru? Jaké to je, když se lyžař v 7000 metrech nad mořem propadne do trhliny? Bratři Martin a Tomáš Vorlovi vyrazili do Tádžikistánu. Vystoupili tam na několik vrcholů včetně dvou sedmitisícovek. A sjeli je na lyžích, což se jim podařilo jako vůbec prvním Čechům. O svém dobrodružství vyprávějí v nové epizodě cestovatelského podcastu Casablanca.

Horolezci, lyžaři a cestovatelé Martin a Tomáš Vorlovi vloni vylezli a slyžovali z Pik Ismoil Somoni a Pik Ozodi, dvě z pěti sedmitisícovek v bývalém SSSR. Kopce jsou stále známé i podle svých sovětských názvů Pik Komunismu a Pik Korženěvské.

„Bylo to české prvosjezdy, celosvětově jsme byli čtvrtí, resp. druzí, kterým se to podařilo,“ říká Tomáš. Pro něj to mimochodem byla první sedmitisícovka, jeho staršího bratra dělí od titulu Sněžného leoparda, a to jediný vrchol Džengiš Čokusu (Pik Pobědy).

„Byli jsme překvapení, že tam nikdo z horolezců lyže nemá,“ říkají bratři o příchodu do base campu. Znervóznilo je to, ale nenechali se odradit a nakonec vystoupili na všechny plánované hory. „Během výstupu jsem nejvíc přemýšlel o tíze vlastního batohu,“ směje se Tomáš v odpověď na otázku, čemu se věnovala jeho mysl během cest na vrcholy.

Martin a Tomáš Vorlovi a Pavel Sladký

Na začátku sjezdu z jednoho vrcholu Tomáš zapadl do ledovcové trhliny. „Dostat se z ní není vůbec zadarmo. Člověk bych chtěl rychle ven, ale nejde to v té velké nadmořské výšce udýchat. Nejdřív je potřeba se rozdýchat, uklidnit.“ „Jakmile ale bylo kyslíku v nižší nadmořské výšce víc a my mohli lépe dýchat, řezali jsme krásné oblouky a lyžování bylo super,“ dodává ale spokojeně Martin.

Jak se lyžuje na Pamíru? Co byly break pointy celé akce? Poslechněte si víc o dobrodružství v Tádžikistánu od Martina a Tomáše Vorlových v nové epizodě cestovatelského podcastu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.