Brazílie neznamená jen karnevaly, Paula Coelha, depilaci a modlení

14. duben 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly Martinu, která byla před lety na výměnném pobytu v Sao Paulu a doteď na to vzpomíná.

Moderátorky nevěděly o této zemi zhola nic, tak byly jedno velké ucho. Martina se rozvykládala o tom, jak mají Brazilci úchylku na krásné zuby, nehty a dokonalý úklid a jak se u jedné hostinské rodiny musela modlit otčenáš portugalsky. Není sice možné paušalizovat, ale Martina měla pocit, že tamní chlapci jsou panovační machos a taky je třeba si při pobytu v Brazílii hlídat kabelky. V neposlední řadě Martina také Ivaně a Zuzaně donesla brazilské knedlíčky s parmazánem, což je dojalo skoro k slzám. 

 

Nebyly by to ale Buchty, kdyby se nedotkly úplně jiných témat – a probraly tak možnosti depilace, botox, škrabání ve vlasech a vztahy na dálku. Martina vyprávění uzavřela s tím, že si z Brazílie vzala pocit lehkosti a sebevědomí, které jí pak na Slovensku zase splasklo, ale nedbá se tam na recyklaci odpadu. Martina pak ještě hledala kompromis mezi Evropou a divokou Jižní Amerikou a našla ho v Portugalsku, o tom ale jindy.

 

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a možná zjistíte, že život v Brazílii není taková pohoda, pokud nemáte dokonalou depilaci.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.