Břetislav Košťál o stigmatu duševní nemoci a svém životě se schizoafektivní poruchou

10. prosinec 2015

Břetislav žil do svých pětadvaceti let podle svých slov celkem normální život. Jako první příznak toho, že něco není v pořádku, se objevila několikaměsíční deprese, kterou však zvládl vlastními silami a bez potřeby vyhledat lékaře. Pak se začal zajímat o jogínské techniky a půsty, během nichž se dostal do stavu podobného klinické smrti, což zřejmě zahýbalo s jeho psychikou natolik, že se mu rozjela první ataka schizoafektivní poruchy.

Po několika týdnech „bláznění“ byl poprvé nedobrovolně hospitalizován. Se svou nemocí žije už osmnáct let. Za tu dobu zažil sedm atak. Většinou už dopředu poznal, že se něco děje, a zvládl je pomocí antipsychotické medikace a fyzické práce. Prakticky po celou dobu své nemoci se snaží pracovat, i když sehnat práci pro lidi s duševní nemocí není snadné. Břetislav měl štěstí a pracuje prakticky v oboru – v organizaci Fokus Praha, která pomáhá lidem s duševním onemocněním.

Od letoška je manažerem projektu Studio 27 „Zaostřeno na duši“, v rámci kterého pořádají besedy pro veřejnost a točí reportáže o problematice duševních nemocí. O stigmatu duševních nemocí mluví nejen ve své práci, ale i v rozhovoru Diagnózy F. Poslechněte si, jak se mu žije s jeho nemocí, po jak dlouhé době soužití a proč chce říct svým sousedům o své nemoci, i to, jak se mu žije v partnerském vztahu se ženou, která má, stejně jako on, zkušenost s duševní nemocí.

Odkazy:
Studio 27 „Zaostřeno na duši“
Fokus Praha

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.