Burgr si v indické nádražce zatím naštěstí nedáte, říká indolog Jiří Krejčík

28. duben 2020

Smaženky a machři jsou specifickým portrétem současné Indie a zároveň třetí VÁGUS.CZ knížkou o nádražkách. Indolog a politolog Jiří Krejčík procestoval Indii vlakmo a své (nejen) gurmánské zážitky z tamějších nádražních restaurací shrnuje právě v tomto specifickém bedekru. Globální nadnárodní koncerny do indických nádražek podle něj zatím v podstatě nepronikají. „Většinu má pod palcem hrstka indických provozovatelů a některé z nich provozují přímo indické dráhy,“ říká.

Jiří Krejčík byl za uplynulých patnáct let v Indii více než desetkrát, znatelné změny se prý dají snadno pozorovat především na velkých nádražích, jako je to v Novém Dillí, které se stalo legendárním díky množství podvodníků. „Jeden z klasických triků byl, že když jste si šli koupit jízdní řády do cestovní kanceláře, ještě na schodech jste potkal člověka, který vám řekl, že je tam zavřeno a abyste si je koupil u jeho soukromé cestovky.“ S rozšířením internetu, levných dat a chytrých telefonů nicméně většina podvodníků ztrácí svou šanci na úspěch. „Částečně se proměňuje i samotné nádraží, které teď prochází velkou rekonstrukcí. Tak uvidíme, jak to odnese místní multinádražka,“ dodává Krejčík.

Jací lidé indické nádražky navštěvují? Ti, kteří cestují nejdražšími vlaky, samozřejmě do nádražek nezavítají, pro nejchudší vrstvy jsou už zase oproti pouličním bufetům finančně nedosažitelné, vysvětluje Krejčík a zdůrazňuje, že v Česku je oproti Indii velmi rovnostářská společnost s malými sociálními rozdíly. V indických nádražkách potkáte hlavně nižší střední třídu, což je ale zároveň hodně mystický termín, který se sociologové a ekonomové snaží definovat už přes třicet let, a pořád se jim nedaří přijít na to, jestli se jedná o desetinu, nebo čtvrtinu obyvatel.

Bedekr Smaženky a machři

Jak vypadá základní nabídka jídel v indických nádražkách? A co si představit pod nádražkovým čajem a kávou? Ani Indie se samozřejmě nevyhnula současné koronavirové pandemii – jak se s ní tato země s enormním počtem obyvatel a zdravotnickým systémem, který není připravený na velkou nárazovou epidemii, vypořádává? Poslechněte si celý rozhovor s indologem Jiřím Krejčíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.