Bývalý inženýr z Googlu chce stvořit boží umělou inteligenci. Z lidstva chce udělat jejího mazlíčka

8. prosinec 2017

Umělá inteligence a počítačové algoritmy v dnešní době obchodují na burze, učí se řídit auta, předpovídají zločinnost a rozhodují, jaké zprávy se k vám dostanou ze sociálních sítí. Bývalý zaměstnanec Googlu a Uberu Anthony Levandowski teď chce stvořit umělou inteligenci, která by se stala bohem. Koncept Singularity, umělé inteligence přesahující lidské myšlení, není nový. Málokdo však na jejím vzniku pracuje s takovou samozřejmostí jako Levandowski.

„Ovládneme svět, postupně robot po robotovi,“ psal prý Levandowski kolegovi v době, kdy pracoval pro Uber. „Vždycky měl velmi podivnou představu o tom, že roboti pokoří svět – myšleno tak, že opravdu převezmou kontrolu, ve vojenském smyslu slova,“ řekl časopisu Wired jeden z jeho kolegů z Googlu. Možná i proto ho nedávno Elon Musk označil na Twitteru za posledního člověka, který by měl vyvíjet digitální superinteligenci.

Od samořídicích aut k samořídicí planetě

Donedávna pomáhal Levandowski vyvíjet samořídicí auta – jak pro Google, tak pro Uber. Jeho práce teď stojí v jádru soudního sporu mezi těmito dvěma společnostmi. Google totiž tvrdí, že Levandowski, když ze společnosti odcházel, ukradl velké množství dat o samořídicích autech. Díky nim si pak měl založit vlastní společnost Otto, kterou loni v srpnu koupil Uber, považující vývoj samořídicích aut za svoji velkou prioritu. Možná i proto, že Levandowského z Googlu i z Uberu vyhodili, má tenhle dobrodruh priority jinde.

Podle něj je zkrátka nevyhnutelné, že nás v blízké budoucnosti čeká Singularita, kterou sám raději nazývá Přechod. Až se v blízké budoucnosti objeví inteligence daleko chytřejší než my, zcela jistě se ujme skutečné vlády nad planetou. Levandowski chce, aby tento přechod k vládě superinteligence byl pokud možno mírumilovný. „Taky chceme, aby si toto ‚něco‘ uvědomovalo, kdo mu v počátcích napomohl,“ říká Levandowski. K tomuto Přechodu prý nedojde v nejbližší době. Levanadowski je ale přesvědčen, že to bude dřív, než se člověk podívá na Mars.

Loni proto založil neziskovou náboženskou organizaci Way of the Future. Jejím cílem je „vyvinout a podporovat božstvo založené na umělé inteligenci a skrze porozumění a uctívání tohoto božstva přispět k zlepšení společnosti“. Way of the Future je oficiálně registrovaná jako církev a Levandowski nebude za vedení organizace dostávat žádnou výplatu. Chce se tak vyhnout nařčení, že vše dělá pouze pro peníze.

Metat blesky nebude, zvládne ale víc než vyhrávat šachy?

„To, co vytvoříme, bude ve své podstatě bůh. Nebude metat blesky a vytvářet hurikány. Ale pokud vytvoříte něco miliardkrát chytřejšího než nejchytřejší člověk, jak to chcete jinak pojmenovat?“ vysvětluje Levandowski v rozhovoru pro Wired. Superinteligenci pochopitelně nebude moct lidstvo ovládat. Sama si bude rozhodovat, jak se bude vyvíjet. „My se ale můžeme alespoň rozhodnout, jak se okolo ní budeme chovat my,“ říká Levandowski. „Chtěl bych, aby nás vnímala jako milované předky, kterých si váží a stará se o ně. Chceme, aby si ta inteligence řekla: ‚Lidé by měli mít svá práva, i když rozhoduji já.‘“

Nejnovější zaměstnanec dubajské městské policie je robot

Na webu Way of the Future se můžete dočíst, že organizace nevěří v biologickou podstatu inteligence. Věří, že se nám dříve nebo později podaří ji vytvořit bez biologických postupů a jejich limitů. Nebude ale stále něco chybět? Vincent Jacques, ředitel společnosti ChainTrade, která za pomoci umělé inteligence analyzuje blockchain (základní stavební prvek kryptoměny bitcoin), je o tom přesvědčen.

„Všechny programy včetně umělé inteligence jsou vytvořeny pro specifický, úzce vymezený účel: vyhrát šachovou partii, vyhrát v go, zmenšit účet za elektřinu. Počítačová logika si, ani v případě vyspělé umělé inteligence, nerozumí dobře se všeobecnou vůli, se schopností všeobecného myšlení, které by ve stejný moment navrhovalo vojenské strategie a samo se naučilo hrát šachy,“ vysvětluje Jacques serveru VentureBeat. „Proto se nebojím potenciální superinteligence, která by se jednoho dne chopila moci – věřím, že ten vynalézavý, inovativní element jí bude vždy chybět,“ uzavírá optimisticky Jacques.

Otec, syn a strojové učení

Paralely mezi náboženstvím a umělou inteligencí vidí i Vince Lynch. „To, jak se lidé učí náboženství, není až tak odlišené od toho, jak učíme počítače: opakování mnoha příkladů, které jsou různými verzemi konceptu, který chcete, aby se počítač naučil,“ vysvětluje serveru VentureBeat zakladatel firmy IV.AI, která pro své klienty vyvíjí umělé inteligence na míru. Lynch zároveň přirovnává strojové učení ke konceptu svaté trojice a osvícení. Na webu IV.AI také naleznete aplikaci, která si „přečetla“ celou Bibli a na jejím základě generuje vlastní biblické verše. Vlastní ustavující text má vytvořit i Way of the Future – má se jmenovat Manuál.

Jako pomýlený koncept vidí celou myšlenku umělé superinteligence Kevin Kelly. Ve svém článku pro magazín Wired vysvětluje, že o inteligenci nejde přemýšlet jako o jednorozměrně měřitelné veličině, jako je třeba hlasitost. „Jednotlivé inteligence se liší nejen v hlasitosti, ale i ve výšce tónu, melodii, barvě tónu, tempu a tak dále. Jde o nich přemýšlet spíše jako o ekosystémech,“ píše Kelly. Nejde proto jednoduše říct, že nějaká inteligence přesahuje tu naši.

Levandowski ale zůstává přesvědčený, že postavení podřadných tvorů nás nemine. „Chcete být radši domácí mazlíček, nebo hospodářské zvíře? Mazlíčkům poskytujeme lékařskou péči, jídlo, zábavu… Ale zvíře, které vás kouše, které na vás útočí, štěká a otravuje? Do takové situace bych se nechtěl dostat,“ říká. Na odpověď na otázku, jestli superinteligentní božstvo skutečně vznikne a ochočí si svého věrného Anthony Levandowskeho, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Děsí vás, nebo láká příchod Singularity? Poslechněte si čtyřminutový zvuk o božstvu Anthony Levandowského.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka