Calin na Studio Session: „Nechci se vzdalovat od svých emocí“

5. červen 2019

Brněnský hudebník s moldavskými kořeny se nesnaží kalkulovat s tématy, která by zaujala publikum, a jeho texty spontánně vychází z osobních zkušeností. „Jakkoli se prezentujeme, všichni prožíváme všechny emoce, od štěstí přes smutek nebo lásku,“ říká Calin, který si od existenciálního r’n‘b občas odskočí k hravé a subverzivní nadsázce s popově chytlavým nápěvem.

„Stejně impulzivně i tvořím, proto třeba půl roku nic nevydáme, a pak tři věci najednou,“ říká zpěvák a autor, který stojí žánrově rozkročený tak široce, že své variace od r’n’b až po typické české písničkářství nerad kategorizuje. Emocím se nevyhýbá ani při sdílení osobních krizí. Loni na Instagramu mluvil o tom, že se po vyčerpávajícím a složitějším „párty období“ zase vrací k bojovým sportům. „Nechtěl jsem vypadat jako motivátor, spíš jsem se znovu našel,“ říká Calin. Ke svým fanouškům hudbou i na sociálních sítích promlouvá už nějakou dobu, a jeho mediální obraz tak ještě chvíli bude obsahovat i pubertální začátky kariéry. „Nemyslím si, že je někdo spokojený sám se sebou, od toho ta puberta je. Nezarazí mě, když někdo vytáhne fotku z mojí puberty,“ konstatuje Calin.

Pro svou tvorbu zvolil český jazyk, což chápe jako určité omezení, ale cítí v tom i velký potenciál. „Přijde mi škoda se češtině nevěnovat, je krásná. Věřím, že tu jednou bude někdo tak dobrej, že se o něm bude mluvit, i když bude zpívat česky,“ předpovídá hudebník. Calinovy moldavské kořeny zatím v jeho hudbě neuslyšíte, ale je to něco, s čím chce do budoucna pracovat. „Větší efekt to bude mít, když to chytnu pořádně a budu se tomu věnovat až v nějaké další fázi své tvorby,“ nechce Calin moc slibovat a prozrazovat. Ve studiu Radia Wave si společně s kytaristou Františkem Bielikem zahrál skladby Olivia, Perfect Week a novinku s pracovním názvem Vlna za vlnou.

Jak reaguje české hudební publikum na nadsázku a humor a jak na Calina působí kritika, se dozvíte v rozhovoru. A nejvíc zjistíte samozřejmě poslechem tří skladeb, které zazněly u nás ve studiu.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.