Čas místo peněz. Jak mohou lidé pomoci Ukrajincům ve svých volných chvílích?

16. březen 2022

Finanční i hmotné sbírky vybraly v posledních týdnech miliony darů pro ukrajinské uprchlíky. Ukrajinců v zemi však stále přibývá a kromě hmotné podpory skrze neziskové organizace a další spolky stále potřebují lidskou pomoc nebo jen rozptýlení. Radio Wave pro Vás připravilo přehled, jak uprchlíky podpořit svým časem místo peněz.

Chcete se zapojit a konkrétně pomoci ukrajinským uprchlíkům? Zde najdete pár tipů.

Naši Ukrajinci

Webový portál Naši Ukrajinci Ministerstva vnitra ČR nabízí na svých stránkách základní přehled nejen pro Ukrajince hledající pomoc, ale i pro ty, kteří ji mohou poskytnout. Informace najdete také na facebookové stránce Ministerstva vnitra ČR.

Pomáhej Ukrajině

Ministerstvo odkazuje mimo jiné i na projekt Pomáhej Ukrajině. Ten provozuje Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR, jehož členy jsou např. Člověk v tísni, Amnesty International, Charita Česká republika či organizace ADRA. Skrze dotazník můžete buď pomoc nabídnout, či odpovědět na již poptávanou asistenci. Ta je potřebná např. v oblasti překladatelství nebo doučování.

Pomáháme Praze

Portál Pomáháme Praze koordinuje dobrovolnickou činnost primárně v hlavním městě, rozdělení dobrovolníků na potřebná místa zajišťuje Oblastní spolek Českého červeného kříže Praha 1. Pokud se chcete zapojit, stačí vyplnit tento dotazník.

Vlna pomoci

Celostátní online portál Vlna pomoci pomáhá nejen s organizací dobrovolníků ve výše zmíněných projektech, na jejich webových stránkách je k nalezení i přehled, kde je jich aktuálně potřeba. Pomoc je vítaná nejen v oblasti překladatelství, ale třeba také v třídění a výdeji darů v Karlových Varech či do dětského koutku v pražském Kongresovém centru.

Iniciativa Hlavák

Na pražském hlavním nádraží pomáhají dobrovolníci i přijíždějícím ukrajinským uprchlíkům. Pokud se lidé chtějí také zapojit, stačí se zaregistrovat přes nový formulář využívající stejně jako portál Pomáháme Praze systém SINCH. Od dobrovolníků se očekává citlivý přístup a asistence např. se zavazadly přijíždějících a orientací ve městě po příjezdu. Podrobnosti jsou dostupné jak na facebookové skupině iniciativy, tak v tabulce původně sloužící pro koordinaci zájemců.

Vraťme dětem úsměv

Ze svých domovů prchají ve velkém hlavně matky s dětmi. Zpříjemnit jim těžké chvíle se snaží projekt Vraťme dětem úsměv. Organizuje nejen hmotnou pomoc ve formě darů tvůrčích pomůcek, ale zároveň i zapojení dobrovolníků ve formě osobního rozdávání darovaných věcí a následné interakce s dětmi. Pokud byste se chtěli do projektu zapojit, informace najdete na jejich webových stránkách nebo ve facebookové skupině.

Pomoc s rozdělováním humanitární pomoci

S nashromážděnými hmotnými dary se také pojí jejich třídění a následné rozdělování. Výpomoc s těmito činnostmi nyní shánějí různá sběrná místa po celé České republice. Nabídky neziskových organizací naleznete nejen přes např. portál Vlny pomoci, poptat se můžete i na sběrných místech ve vašem okolí.

Studentské skupiny

Do pomoci se zapojují i čeští studenti. Iniciativa Studenti pro Ukrajinu koordinuje aktivity dobrovolníků z řad studentstva, a pomáhá tak spojit síly z řad mladých lidí. Do facebookové skupiny se ale může zapojit každý a na základě zveřejňovaných příspěvků pomoc nabídnout nebo odpovědět na již poptávanou.

Podobné iniciativy spojující studenty vznikají i v rámci jednotlivých univerzit. Karlova Univerzita v Praze např. sdružuje zájemce ve skupině Dobrovolníci CUNI, brněnská Masarykova univerzita pak svým studentům poskytuje aplikaci MUNI POMÁHÁ, v rámci které poskytují svou pomoc tisíce dobrovolníků.

Pomoc dobrovolníkům

Pokud se zapojujete do pomoci lidem prchajícím z Ukrajiny, měli byste myslet i na své psychické zdraví. Spolek TUDYTAM poskytuje pracovníkům, kteří se přímo a aktivně zapojují do řešení migrační krize, supervizní podporu. Detaily naleznete na jejich webových stránkách.

Okamžitou psychologickou podporu mohou lidé vyhledat i na linkách důvěry. Jejich přehled naleznete např. na stránkách Národního ústavu duševního zdraví České republiky Opatruj se.

Spustit audio

Související

  • Přehledně: Jak pomoci Ukrajině?

    Češi ve sbírkách na pomoc Ukrajině darovali už desítky milionů korun. Přispět můžete i vy, a to jak finančně, tak například darováním oblečení.

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.