Causa GASK 2011

25. květen 2011

O Galerii Středočeského kraje (GASKu) na Radiu Wave mluvíme poměrně často, především v souvislosti s kvalitním programem anebo hudebním festivalem Creepy Teepee. V poslední době se o galerii ale mluví především v souvislosti s vysoce problematickým jmenováním nové ředitelky Jany Šorfové.

Po příchodu Jany Šorfové do galerie se objevilo důvodné podezření, že při zpracovávání projektu, s nímž zvítězila v konkurzu na šéfku GASK, opisovala. Vyhrotily se také personální vztahy uvnitř galerie a neshody skončily odchodem všech kurátorů. Bývalí pracovníci poté podali na ředitelku trestní oznámení, protože se podle nich dopustila podvodu. Komisi údajně uvedla v omyl za účelem získat výhodu ve výběrovém řízení. V pondělí 23. května krajští radní potvrdili jmenování Jany Šorfové do funkce, protože odborný posudek prý podezření z plagiátorství nepotvrdil – následující den ale autor posudku Petr Vlasák oznámil, že jeho text to v žádném případě expertíza plagování, ale – nepříliš informovaný – posudek projektu samotného.

O aktuální situaci v Galerii Středočeského kraje mluvil v Odpolední session bývalý hlavní kurátor GASK Ondřej Chrobák. Jana Šorfová pozvání také přijala, ale v den vysílání odvolala.

Časová linie událostí:

Na přelomu roku 2010 a 2011 bylo vypsané výběrové řízení, provází ho několik nejasností.
1.3. slavnostně Jana Šorfová převzala vedení Galerie Středočeského kraje (GASK) (http://www.kr-stredocesky.cz/portal/aktuality/jana-sorfova-se-stala-novou-reditelkou-gask.htm)
20. 4. Objevují se pochybnosti o originalitě vítěznéh oprojektu Jany Šorfové(http://artalkweb.wordpress.com/2011/04/20/artalk-ke-kauze-sorfove/ )
27. 4. Artalk.cz zveřejňuje analýzu textu jejího projektu v systému Theses.cz (http://artalkweb.wordpress.com/2011/04/27/projekt-sorfove-v-systemu-theses-cz/ )
5. 5. Kurátoři vyzývají Šorfovou k odstoupení
19. 5. Trestní oznámení podané kurátory na Janu Šorfovou
23. 5. potvrzení Jany Šorfové ve funkci, oznámení výsledků expertízy Petra Vlasáka s citováním, že „Předložený záměr lze považovat za velmi životaschopný, s šancí zvýšit kredit nejen galerie, ale i celého Středočeského kraje.“ (http://www.kr-stredocesky.cz/portal/instituce/tiskove-informace/tiskove-zpravy/reditelka-gask-zustava-ve-vedeni.htm)
24. 5. Petr Vlasák oznamuje, že jeho posudek není v žádném případě expertíza plagování

Několik otázek jsme položili ve vysílání také Markétě Vítkové, tiskové referentce Středočeského kraje, který je zřizovatelem galerie:

1. Je, nebo není projekt Jany Šorfové z významné části plagiát?
2. Platí potvrzení Jany Šorfové ve funkci ředitelky GASK?
3. Co na projektu Jany Šorfové posuzoval Petr Vlasák? (Jeho obsah, nebo původnost?)
4. Diskredituje podle vedení Středočeského kraje současná situace galerii i kraj samotný?
5. Jak bude vedení kraje dále postupovat?

Odpovědi si také poslechněte v záznamu vysílání

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.