Čech vysázel milion stromů. Je to hra pro mladé, říká o drsné práci cestovatel Pavel Bartoš

18. srpen 2024

Bolí z toho záda, ale roste díky tomu les… Cestovatel vypráví o pěti letech drsných sezonních prací v jarním kanadském sněhu, švédských hejnech komárů nebo naopak ve zničujícím australském vedru.

„Po prvních deseti tisících jsem si říkal, že tohle už dál nepůjde. Po první sezoně jsem ale byl na 100 000 stromů. U půl milionu už jsem si uvědomil, že to asi do milionu nějak doklepu,“ usmívá se Pavel Bartoš. 

Pro peníze i pro planetu

Pracoval v kanadském severním Ontariu, ve Švédsku během covidové pandemie anebo v Austrálii. „U nás v Česku jsem moc nesázel. Projekty jsou tu jen malé. Doba je tu taková zaseklejší. Nejde to moc dopředu,“ tvrdí.

Sázel smrky, borovice, eukalypty, ale i okrasné stromy ve městech. Část byla lesnická práce v hospodářských lesích, část environmentální projekty, například carbonové kredity pro takzvané offsetové projekty. „Dělám to pro peníze, vydělávám si na svoje cestování, to nezastírám, ale environmentální aspekt to pro mě taky má,“ říká v cestovatelské a outdoorové Casablance.

Letní sezona v Austrálii je drsná

„Letní sezona v Austrálii je drsná. Začíná se sázet ve čtyři ráno a v deset dopoledne už z tebe lije tak, že vypadáš, jako když jsi skočil do rybníka. V jednu odpoledne končíš, protože už se to prostě nedá. Jen do oběda jsem vypil 9 litrů vody,“ líčí tropické podmínky v oblasti kolem města Cairns v Queenslandu.

„Říkal jsem si, že nikdy víc, ale pak jsem do toho šel ještě jednou a znova jsem si řekl, že nikdy víc,“ dodává se smíchem.

Komáři? Nesmíš se zastavit

Cestovatel Pavel Bartoš

V Kanadě naopak sázel v jarním sněhu a ráno zamrzala voda. „O pár týdnů později ale přijdou komáři. Nesmíš se zastavit, nefunguje na ně nic.“ Až na výjimky jde podle Pavla Bartoše o job pro mladé lidi.

„Tohle se nedá dělat dlouho. Je to hra pro mladé lidi. Bolí z toho záda a je to jedna z nejtěžších sezonních prací na planetě.“

Jaká práce je sázení stromů? Jakou komunitu lidí přitahuje? S jakými cestovatelskými zážitky se pojí? Poslechněte si vyprávění Pavla Bartoše v nové epizodě cestovatelské Casablanky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.