Čekají vás státnice? Absolventky vypráví a radí, co dělat i nedělat

3. srpen 2023

Jak vypadají státnice? Čeho se obávat a na co se těšit? Ve Studovně jsme s úspěšnými absolventkami Ing. Karolínou Záhrubskou a MgA. Štěpánkou Luhanovou probraly vše, co se zkoušky týká, od přípravy až po promoce.

„Skoro jako u maturity, přišli jsme na potítko, tam jsme měli přípravu, kde jsme si vylosovali otázku,“ popisuje Štěpánka, která státnicovala na literární tvorbě a mediální komunikaci na Vysoké škole kreativní komunikace a zároveň ji ještě čekají další státnice z komparatistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Obhajobu diplomové práce jsme měli spolu se státnicemi, nejdřív se vyřešila ústní část a potom se přešlo k obhajobě,“ popisuje Štěpánka. „U nás to probíhá tak, že tam jde člověk bez potítka,“ vypráví Karolína, která absolvovala stavební inženýrství moderní budovy na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzitě v Plzni. „Člověk přijde, připraví si prezentaci, musí obhájit práci a dostane otázky, na které musí reagovat,“ vzpomíná.

Čtěte také

„Tak tři týdny před státnicemi jsme si se spolužačkou udělaly plán,“ říká. „Chodily jsme se učit do školní studovny. Ráno jsme si daly snídani, na to se člověk fakt těší, pak jsme začaly s naším učebním plánem, všechno jsme projely a vždycky jsme si zašly na dobrý oběd, což byla motivace. Takhle jsme tam strávily teda každý den,“ popisuje Karolína.

Štěpánka zvolila taktiku učení se týden před státnicemi, která jí sice vyšla, ale nedoporučuje ji. „Pokud jste stresař, tak tohle rozhodně nedělejte,“ varuje a dodává, že při učení někdy využívala techniku Pomodoro a učila se zásadně jinde než doma.

Co by poradily těm, které státnice čekají? „Hodně spánku, hlavně se úplně nepřepínat, nehrotit to na sílu a prostě to zvládnete,“ doporučuje Štěpánka. „Spíš si to učení rozvrhnout do delší časový osy, aby zbyl čas i na koníčky nebo scházení se s kamarády,“ dodává Karolína.

Co člověka čeká u státnic nebo na promoci? Pusťte si Studovnu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.