Čelisti: Dobré mámy nakupují trojitě

25. duben 2013

Čím vážnější téma, tím větší kabaret... Tahle přímá úměra funguje v případě filmově-kritického magazínu Čelisti neomylně.

Je však třeba mít na zřeteli, že jde o akci předváděcí, nikoli prodejní, a pokud to nechápete, pak nám nezbývá, než použít oblíbeného výroku agentů se zázraky v růžových košilích „tak to jste chudáci, myšlenkově jako“. Právě těmto bohorovným Šmejdům věnovala svůj dokument mladá filmařka Sylvie Dymáková.

Společensky záslužný, z podstaty instruktážní a velmi emotivní dokument vzbudil na straně filmově-kritické trojky více pochyb než spokojenosti, ale to je dost možná dáno tím, že Dan spává na skládacím spartakiádním lehátku, které vyhrál za 15.000 Kč v Náchodě, Aleš čte Vratislava Effenbergera zásadně pod biolampou, na kterou dostala jeho babička dotace do zdraví a Vít používá dva parní čističe za 35.000, které jsou tak sofistikované, že nejdou ani pustit. Sylvii Dymákové lehký respekt za (ne úplně zdařilou) snahu, šmejdům a jejich chlebodárcům autobusy plné zmaru a nenávisti.

V životě můžete prostě klesnout tak hluboko, že vás nahoru ani dobrý mámy nevytáhnou. V těžkých existenčních krizích pomáhají rozhlasové lekce bhútánského jazyka, slipy s trojitým dnem a samozřejmě tulení tuk. Islandský film o legendárním plavci Gullim, který přežil šest hodin v mrazivé vodě, Čelisti příliš nerozmrazil, protože spadá do kategorie „kultivované severské drama a ani o kilo víc“. Milovníci přírody a studené vody si však přijdou na své v příštím díle, v němž nám Aleš povypráví, kterak zvítězil ve slavném havajském Iron Manovi v kategorii „mrtví lidé do 30 kilogramů“.

02875498.jpeg

Čelisti, Vaše staročeské veselí.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio