Čelisti: Kvalitní bedny mají šmrnc

29. květen 2014

Speciál věnovaný zajímavým a ne tak vyhypovaným současným seriálům začal šokujícím odhalením. Dan konečně zašel ke švadleně. Teď si říká Táňa. A sekne mu to.

A teď bez genderové sodomie: po čase mezi nás zavítala kolegyně Táňa Zabloudilová, která ráda bloudí kolem jezer a po zasněžených pláních. I s její vydatnou asistencí jsme trochu nasolili promrzlý flák Fargo inspirovaný kultovním filmem bratří Coenů a celou jejich poetikou. Těžkopádně se rozjíždějící a na velký vzor doplácející projekt zapadl do závějí rozpaků.

Těm se zdaleka vyhnul fenomenální počin Jane Campionové Top of the Lake. Neotřelá, emotivní, intuitivní a příjemně jurodivá spirituální detektivka splňuje skutkovou podstatu quality TV jako už dlouho nic. Naše tělesná inteligence už dlouho takhle divoce nevzkvétala. Baby od jezera maji šmrnc větší než papriky.

03124500.jpeg

Závěr patřil průletu britskou televizní tvorbou, která se loni blýskla hned trojicí zajímavých titulů: scandinoirem inspirovanou maloměstskou depkou Broadchurch, famózní vivisekcí myšlení vraha v The Fall, kterou provedla s pověstnou přesností Dana Scullyová jako nekompromisní vyšetřovatelka, a konečně tříhodinovým existenciálním bahnem Southcliffe. To stojí na těsné hranici art filmu a seriálového thrilleru. Možná škoda, že se nepřevalilo k tomu prvnímu.

Takže pokud máte pocit, že máte zbytečně moc volného času, pište, mailujte, faxujte, chálujte báječný seriály v bedně, která má… víte co.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka