Čelisti: Temná hodina všeobecného zmenšování

11. leden 2018

„Když procházíš peklem, nezastavuj se,“ říkával Winston Churchill, ale host aktuálních Čelistí – kritik a melancholik Tomáš Stejskal – se tím ve své králově řeči neřídil. Tomášův věcný a naléhavý verbální styl plný nečekaných zámlk a významotvorných pauz byl kořením temné filmové hodinky, ve které se jeho rozvážnost potkávala s urychlovačem slovních částic Aleše Stuchlého a elegantní záduchou Dana Řeháka.

Nejprve jsme s Woody Allenem, kterého by mnozí už nejraději viděli na penzi, roztočili Kolo zázraků – to ale navzdory profesionalitě nestora Vittoria Storara a padesátkovému designu povážlivě zadrhává. Další kolEso z rukávu tak vytáhl Tomáš, který si v posledních týdnech nechal klinicky upravit břicho. Zážitek z novinky Zmenšování renomovaného Alexandera Paynea mu to ale valně nevylepšilo: tahle nedomrlá filmová bokovka schytala hejt skoro stejně ostrý jako mistrův šest let starý opus Děti moje.

V našem kinematografickém Leisurelandu jsme se pak přesunuli k dominantně celého dílu: k jednomu z oscarových kandidátů, historickému dramatu Nejtemnější hodina režiséra Joea Wrighta. Film, který v čelistním klanu budí sympatie už tím, že se v něm nonstop mluví, především Aleš ocenil za vynalézavou inscenaci, znamenitou kameru a významotvornou práci s prostorem. Konsenzus panoval nad mistrovskou transformací Garyho Oldmana ve Winstona Churchilla, stejně tak se ale trojice kritických vyjednavačů shodla na kýčovitosti (dramaturgicky jinak nápadité) předfinální sekvence, pracovně nazvané „Sama sebou dojatá tučná legenda cestuje konečně spolu s lidem“.

Navzdory adoračnímu pojetí ale vznikla víc než dějepisná lekce: Wrightův snímek totiž v duchu Winstonových nejlepších projevů skutečně zmobilizoval anglický jazyk a vyslal jej na zteč. Příště pro vás postavíme Tři billboardy v Ebbingu kousek za Smíchovem a prozradíme, kteří z nás jsou Nemilovaní. Do té doby: take a (chur)chill pill.

autoři: Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.