Čelisti: Terminátoři z Edinburghu léčí život kostičkami

17. únor 2017

Oslabeni o Aleše Stuchlého, který z posedu kosí soutěžní filmy Berlinale, pustili se Vít Schmarc s Danem Řehákem do pestré porce čerstvé filmové vysoké. Předkrm v podobě přežvýkávání zpráv z internetu zabral hned dva vstupy, ale došlo v něm po delším čase na Avatara, Star Wars a spencerovky. Kdo hledá, najde. Dan navíc neúnavně propagoval čelistní podcast, za což měl slíbený od vedení stanice věnec buřtů.

Hlad ho rychle přemohl, a tak si do úst začal cpát kostičky Lega. Dokonce zhltl i několik figurek netopýřího muže. Celkem mu chutnal, ne že ne, byť druhý film z provenience Lego univerza není zdaleka tak vyrovnaný jako první kolektivní Lego příběh. Fanoušci Batmana ale ocení přinejmenším frenetickou první část, která funguje jako strhující akční komedie. A protože se Lego dost příčí v krku, nabízí Vít hlt pramenité alpské vody, kterou popíjel Thomas Mann s H. P. Lovecraftem. Nový film megalomana a hračičky Gorea Verbinského testuje možnosti opulentního mysteriózního gotického hororu ze sanatoria, kde se všechno léčí vodou, úhoři a vrtáním zubů. Nevšední a grandiózně neustátý Lék na život nikoho nezabije, ve sterilní studiové nudě může jeho vzrůstající nepříčetnost naopak působit skutečně terapeuticky.

A na závěr očekávaný návrat k filmu, který definoval dekádu. Trainspotting 2 nedopadl tak zle, jak mnozí čekali, Dan ho dokonce chválí jako vydařenou sociální komedii s prvky thrilleru. Vít naopak poukazuje na to, že návraty k formálním postupům předminulé dekády už působí trochu vyvanutě a na uvědomělém čtyřicátnickém shazování je něco opatrně chcípáckého. T2 se nestane klasikou, ale nepochybně spoustu lidí potěší... Nostalgie po splašeném mládí léčí (podobně jako voda a vrtání zubů).

Příště v plné palbě a se Zlatým medvědem! Bude to Aki? To chcem vědět taky.

autoři: Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio