Čelisti: Za okny duchařské historky, Jurský svět a Jiří Lábus

21. červen 2018

Do sbírky osobností, které procházely za sklem právě, když jsme vysílali, přibyl aktuálně Jiří Lábus. Zařadil se tak do elitní společnosti guru rétoriky čtvera ročních období Jana Přeučila a muže v maskáčových kalhotách, který v tramvaji vyhrožoval Matěji Stropnickému fyzickou likvidací.

Poté co nám mistr požehnal svým úsměvem a zamáváním, jsme se pustili do dvou vydatných soust. To první je lehce efemérní, duchařský horor Ghost Stories, který si dost invenčně pohrává s tradičními žánrovými figurami a míchá britský sarkasmus a intenzivní napětí známé třeba z filmů Jamese Wana. Sympatický, skromný projekt poráží většinu konkurence schopností děsit i bavit.

O podobný koktejl emocí usiluje i pátý díl jurské ságy s podtitulem Zánik říše. V pomyslném top 5 ho řadíme na krásné páté místo, protože mírou prostoduchosti se vyrovná neslavné trojce Jurského parku Joe Johnstona, ale navrch přidává hotovou kremaci obřího rozpočtu a nemalých aspirací. Ukrutný scenáristický zmatek nezachrání ani pompézní katastrofická režie. Film určený k okamžitému vymření!

Příště letíme do Mexika pro denní dávku bílého prášku. Bude to řádné Sicario!

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.