Cena Jindřicha Chalupeckého blíž veřejnosti

6. říjen 2011

Blíží se finále Ceny Jindřicha Chalupeckého. Prestižní ocenění, které se každoročně uděluje od roku 1990, ale pro umělce není zas takovou výhrou, jak by se mohlo zdát.

Christian Rattemeyer, kurátor galerie MoMA, Rainer Fuchs, šéfkurátor vídeňského MuMOK, a Georg Schöllhammer, kurátor a šéfredaktor uměleckého magazínu Springerin – to jsou zahraniční členové poroty letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého. O finalistech a konečném vítězi, který bude vyhlášený 25. listopadu, s nimi rozhodují čeští kurátoři Ondřej Chrobák, Edith Jeřábková a Mira Kerautová a umělec a pedagog Tomáš Lahoda. Právě složení poroty a úroveň tvorby předchozích laureátů jsou tím, co může Ceně Jindřicha Chalupeckého udržet její prestiž. To, co její získání reálně mladým umělcům přináší, totiž až tak závratné není.

Proberme si, co vlastně umělci z Ceny Jindřicha Chalupeckého mají – kromě dobrého pocitu, že se dostali do seznamu laureátů, který se každoročně rozrůstá už od roku 1990: finanční ocenění 50 000 pro vítěze mu nejspíš ani nepokryje náklady na výstavu finalistů v galerii DOX. 100 000 na uskutečnění výstavy v Galerii Václava Špály mu pak opět taktak pokryje náklady. Kromě peněz získá také šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku. Ten ale v dnešní době není tak těžké získat skrz jiné umělecké instituce, pokud vaše tvorba opravdu za něco stojí a dovedete o tom přesvědčit příslušné komise. Ostatní finalisté, kteří nevyhráli, mohou doufat, že se jim poštěstí alespoň prostřednictvím ceny diváků časopisu Reflex, která je spojena s odměnou 30 00, částečně splatit náklady na účast v soutěži. Letos bude ještě jedna taková šance díky ceně společnosti TTV, která dá jednomu z finalistů taktéž 30 000 korun.

Zdá se tedy víceméně jasné, že u Ceny Jindřicha Chalupeckého může jít jen a pouze o prestiž a zviditelnění vybraných umělců na veřejnosti a v médiích. A Společnost Jindřicha Chalupeckého se po silné vlně kritiky na laxnost v tomto ohledu začala od loňského roku více snažit. Jednak začal vznikat dokument o loňských finalistech, který se bude natáčet po dobu 5 let, a za druhé se tvorba letošních pěti finalistů poprvé prezentuje ve veřejném prostoru. Finalisté 22. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého mají být veřejnosti postupně představováni v rámci doprovodné akce 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst. V průběhu pěti měsíců se jejich práce v nejrůznějších formách objevují na pěti vybraných místech pěti různými způsoby. Jak a kde tyto veřejné prezentace probíhají, jsme se zeptali výkonné ředitelky Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenky Lindaurové.
Poslechněte si s ní rozhovor uvnitř příspěvku!



Letošní finalisté byli vybráni ze 64 přihlášených umělců. Jsou to Filip Cenek, Dominik Lang, Pavel Sterec, Marek Ther a Jiří Thýn. Filip Cenek porotu přesvědčil svými komplexními instalacemi s nárokem na delší promýšlení. Dominik Lang zaujal přístupem k modernistickému umění instalací a skulptur. Pavel Sterec vyniká promyšlenými konceptuálními díly s hluboce propracovanými tématy. Krátké filmy a videa Marka Thera koncentrují provokativní sporné náměty v estetice, která nezapře fascinaci popkulturou. Jiří Thýn na sebe upozornil jedinečným stylem konceptuální fotografie. Závěrečná výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého začne v galerii DOX 4. listopadu a potrvá do 5. ledna 2012. Jméno vítěze bude taktéž v DOXu oznámeno 25. listopadu, v rámci slavnostního večera v režii umělce Michala Pěchoučka.
Pokud chcete snahu o veřejně viditelnější podobu Ceny Jindřicha Chalupeckého podpořit, neměli byste tam chybět.

Spustit audio