Cena Jindřicha Chalupeckého letos bez laureáta. „Soutěžení vede k frustraci a prostoru pro spekulantství“

13. srpen 2020

Poprvé ve své třicetileté historii nebude mít Cena Jindřicha Chalupeckého laureáta. Letošní finalistky a finalisté se totiž rozhodli nesoutěžit. Co je k tomuto rozhodnutí vedlo? „Kromě jiného to vytváří pole pro spekulantství. Jak se umělec rozhoduje, co bude tematizovat a s čím pracovat, aby mohl vyhrát,“ zmiňuje jeden z důvodů proti soutěžení Matěj Pavlík z uměleckého sdružení Pracovní skupina pro výzkum mimosmyslové estetiky, která je jedním z letošních finalistů.

„Na začátku je to skvělé, když se nominovaní poznávají mezi sebou a panuje mezi nimi kolegiální atmosféra. Jak se ale začne blížit konec a mají vystoupit s jednotlivými díly, atmosféra začíná houstnout a oni musejí přijmout logiku soutěžícího, což vede i k podezřívavému chování a často také k frustraci,“ vysvětluje Matěj Pavlík, jak vnímali účast v minulých ročnících někteří z jeho přátel. A dodává, že nové podmínky letošní finalistky a finalisté neformulovali jen pro sebe, ale chtějí je směřovat i do budoucích ročníků. „Není to o tom, že jsme si letos chtěli ulehčit situaci.“

Matěj Pavlík a Karina Kottová

Karina Kottová, která je ředitelkou Společnosti Jindřicha Chalupeckého už pět ročníků, onu houstnoucí atmosféru mezi finalistkami a finalisty během příprav uměleckých děl potvrzuje. Nemám nic proti oceňování, ale mám problém s tím, že se Cena postupně vyvinula ve dvoukolovou soutěž. Dříve se totiž umělci oceňovali za stávající práci, postupně se ale stalo nepsaným zvykem, že zároveň připravují nové dílo, na jeho základě jsou následně hodnoceni znovu.

Vybrala bych jednu, nebo druhou cestu. Buď někomu dáváme cenu za něco, co už udělal, nebo umělce necháme vytvořit dílo, které už potom dál nebudeme hodnotit. Vytvářet dílo za účelem hodnocení je pro spoustu zúčastněných extrémně složité a myslím si, že když tam ten tlak nebude, vzniknou lepší práce, domnívá se Kottová.

Cena Jindřicha Chalupeckého

Jak budou vypadat další ročníky Ceny Jindřicha Chalupeckého? Aktuálně běží druhá fáze nezávislého výzkumu o tom, co by Cena měla reprezentovat a jestli naplňuje svou roli. Vyplnění dotazníku se může zúčastnit i veřejnost. V polovině září bychom měli vypisovat další ročník a tam už by nová pravidla měla být, uzavírá Kottová.

Co se stane s cenou pro vítěze v podobě rezidence v New Yorku? Jak bude vypadat dvoudenní sympozium v ostravské galerii PLATO, které se uskuteční 4. a 5. prosince namísto tradičního ceremoniálu? Poslechněte si celý rozhovor s Karinou Kottovou a Matějem Pavlíkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.