Pohyb na hraně iracionality. Pracovní skupina pro výzkum mimosmyslové estetiky je ve finále CJCH

27. červenec 2020

Dalšími letošními finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého jsou členové Pracovní skupiny pro výzkum mimosmyslové estetiky – umělci Jan Kolský, Vojtěch Märc, Matěj Pavlík a Peter Sit. Společně tvoří od roku 2017. Zabývají se převážně dějinami československé psychotroniky a psychoenergetiky. „Tyto pojmy představují v podstatě snahu o institucionalizaci parapsychologie,“ říká jeden z umělců Matěj Pavlík.

Zásadními postavami tohoto oboru jsou František Kahuda a Zdeněk Rejdák, kteří od 60. let zjišťovali, jaký můžou mít telepatie, telestezie, telegnoze nebo jasnovidnost přínos pro vědu a společnost. „Na začátku 70. let ustanovil Zdeněk Rejdák pojem psychotronika jako lokální reakci na parapsychologii a tento fenomén se stal globálním. Na následné československé výzkumy tak navazovaly projekty v tehdejším Sovětském svazu a zároveň na Západě, například na Princetonské univerzitě,“ pokračuje Jan Kolský.

Hledání geopatogenních zón, kterému se umělci věnovali například v galerii Kurzor, je dalším způsobem zpracování dat, který skupina nabízí veřejnosti. „Skrze dobové ilustrace výzkumu z 80. let na Olomoucku, který byl o geopatogenních zónách, jsme měřili podobné zóny přímo v galerii. Následně jsme uvažovali o patogenitě samotného města a prezentovali například mrakový graf cen bytů v Holešovicích,“ přibližuje výstavu Jan.

Pohyb na hraně racionality a iracionality si umělci vytyčili jako funkční a ideální pracovní pozici. „Snažíme se si zachovat odstup, ale zároveň být uvnitř,“ říká Jan Kolský. Osobní a spirituální životy jednotlivých umělců prý prací skupiny nějak výrazně zasaženy nejsou, ale autoři sledují vliv mimosmyslových věd a zkušeností v širším společenském kontextu.  „Ezoterní myšlení se dnes dostává do širšího povědomí, nabývá na síle,“ dodává Matěj Pavlík a uvádí jako příklad horoskopy nebo aktuální slovenskou politiku.

Stejně jako ostatní finalisté i členové této skupiny pracují na přípravách společné výstavy v ostravské galerii Plato, kde letos na podzim představí popularizační video s archivními materiály. Poslechněte si další rozhovory s umělci, kteří se letos Ceny Jindřicha Chalupeckého účastní a představili jsme jejich práci v rozhovorech.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka