Lidé si stále potřebují napnout a našepsovat plátno, říká Jakub Choma, finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého

14. květen 2020

„Začínal jsem malbou, i když dost graficky. Když jsem používal akryl, zajímal jsem se o jeho plastičnost, vrstvení ploch a struktur,“ říká Jakub, student pražské UMPRUM, který aktuálně pracuje s multimateriálovými instalacemi. Často se ve své tvorbě odkazuje k digitálnímu prostředí a obecně současnému světu, označovanému jako antropocén. Spolu s ostatními finalisty se již letos na podzim představí na společné výstavě v ostravské galerii Plato.

„Umění je často spojeno s technologií, do určité míry ji může vykrádat, ale já si myslím, že prožitek z toho být součástí určitého prostoru je silnější,“ říká Jakub o prolínání online světa s tím fyzickým. „Lidé si stále potřebují napnout a našepsovat plátno.“ Sám se ve své tvorbě inspiruje online prostředím, využívá sociální sítě a pracuje s nimi jako s archivem vlastního vizuálního výzkumu. „Práce s videi prezentovanými pouze na Instagramu byla pro mne výzvou. Videa jsem nahrával na smartphone a byl jsem zároveň i divákem,“ říká o přístupu k sociálním sítím, které využíval v projektu Beta Ground (Delirium obstacle).

Součástí autorova vizuálního světa je i záznam a interpretace vlastních vzpomínek, pracoval například s motivem psa Scooby-Doo, který je součástí historie jeho vrstevníků, kteří vyrůstali na televizní popkultuře 90. let. „Pouštěl jsem si ten seriál znovu a pracoval se zajímavými momenty, začal jsem jednotlivé postavy malířsky vyprazdňovat, z těch charakterů se staly skořápky bez těl,“ popisuje Jakub svou práci Scooby-Doo Where Are You?.

„Teď přemýšlím o tom, že bych do své práce vpustil i své vlastní tělo, pracoval s performance,“ uvažuje Jakub nahlas o směru, ve kterém by chtěl pokračovat i v nadcházející výstavě v rámci prezentace finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. 

Každý rok vám na Radiu Wave přinášíme rozhovory s finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého. Poslechněte si další z nich – se studentem UMPRUM Jakubem Chomou! Jak se posunul od malby a co ho v tvorbě inspiruje?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.