Česká hra Xenofil předvádí, že spojovat rozdílné je v pořádku. Reakce hráčů jsou strašidelné

7. říjen 2017

Do tématu xenofobie se počítačové hry moc často nepouštějí. V Česku ale jedna taková vznikla. Reakce na logickou hru Xenofil však demonstrují, že i sebelepší myšlenka může vyvolat nepochopitelnou vlnu nenávisti.

O projektu Xenofil s námi v Questu pohovořili Jindřich Pavlásek a Petr Vojtěch ze studia Wonderful Tree. Ti se kromě vývoje počítačových her věnují také tvorbě deskovek. Kolem obou typů her se rodí velmi silné, byť naprosto odlišné komunity. Obecně se dá říct, že zatímco fanoušci deskovek jsou dospělí pohodáři, mezi hráči daleko přístupnějších digitálních her se občas vyskytují velmi ostří lidé, kteří možná rychleji jednají, než přemýšlejí. Pochopitelně se rádi opřou hlavně do projektů, které se dotýkají ožehavého tématu.

Velká část lidí, která už o Xenofilovi alespoň slyšela, žije v mylné představě, že se hra věnuje tématu migrace. „Primárním cílem nebylo někoho poučovat. Chtěli jsme udělat dobrou zábavnou hrou. Zároveň jsme ale chtěli říct něco hlubšího, něco, za čím si sami stojíme. Bavíme se například o šikaně ve škole a říkáme, že není fajn, když jeden druhého šikanuje kvůli odlišným koníčkům. Zřejmě z důvodu nepochopení tématu se na nás snesla vlna kritiky,“ říká Petr Vojtěch a Jindřich Pavlásek ho vzápětí doplňuje: „Vůbec xenofobii nevztahujeme na rasu nebo náboženství, to jsou marginální témata. Snažíme se ten pojem zbavit nálepky určité nadávky.“

Komentáře pod trailerem na YouTube jsou velmi výživné. Většina uživatelů za hrou vidí promyšlenou a dotovanou propagandu:

Xenofil se v Česku dočkal poměrně slušného mediálního pokrytí, to mu ale nakonec spíš uškodilo. „Když hra vyšla, bylo hodnocení v obchodech (App Store a Google Play) v pořádku, dejme tomu 4 a půl hvězdičky. Jakmile začaly vycházet články na Blesku nebo Hospodářských novinách, narostl nám počet stažení, ale vůbec se neprodlužovala herní doba a strašně nám kleslo hodnocení. Zajímavé je, že se to děje pouze na Androidu, přestože počet hráčů na obou platformách je překvapivě vyrovnaný.“ Autoři si to vysvětlují jednoduše rozšířením daných telefonů v České republice. Zatímco zařízení s Androidem si může dovolit každý, iPhone si obvykle pořizují pracující a dobře zajištění lidé, kteří, alespoň to tak vypadá, necítí takovou potřebu vyhroceně reagovat prostřednictvím uživatelských recenzí.

Na Google Play si Xenofil skutečně nevede dvakrát dobře – průměrné uživatelské hodnocení je v tuto chvíli 2,1 hvězdičky z 5. Když se ovšem začtete do recenzí, zjistíte, že málokoho zajímala samotná hratelnost. Zde je výběr toho nejlepšího v originálním znění:

„Levicacka hra (zapnul jsem ji) priste udelejte hru a ne slunickarsky a levicacky propagandisticky pamflet“
„Tak moc neomarxistickou a sluníčskářkou hru jsem ještě neviděl.“
„Multy kulty vám nikdy nevijde. Smyřte se s tím.“

Jestliže je vám myšlenka Xenofila sympatická, můžete si hru zcela zdarma stáhnout do svého iPhonu nebo jakéhokoliv zařízení s Androidem. V lavině nadávek a výhrůžek autorům jakékoliv pozitivní hodnocení nepochybně pomůže.

Kompletní rozhovor s tvůrci hry Xenofil, recenzi ne zrovna přesvědčivé bojovky Marvel vs. Capcom: Infinite a dojmy z dlouho očekávané a nebývale okouzlující indie plošinovky Cuphead si poslechněte v novém Questu!

autoři: Lukáš Kunce , Jaromír Möwald
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.