Česká tradice upoutá i v zahraničí, říká animátorka, která pracovala pro DreamWorks a Netflix

6. únor 2023

Česko-vietnamská animátorka Tale Linh Do pracovala mimo jiné pro prestižní hollywoodské studio DreamWorks, kde se podílela na seriálu Kipo a divotvorná zvířata pro Netflix, ale má za sebou třeba také zakázku na animovaný seriál pro Guillerma Del Tora. S absolventkou kanadské animační školy Sheridan College jsme se bavili o studování a práci na velkých mezinárodních projektech i o pěstování vlastního autorského hlasu.

„Tahle práce vám sežere spoustu času, což souvisí i s tím, že vás také hodně naplňuje,“ říká Tale, která se věnuje storyboardingu, o práci pro animační průmysl. „Musíte si být vědomí toho, jaký typ umělce chcete být. Když děláte v téhle branži, jste trochu jako jedna část soukolí, které dohromady pracuje na uskutečnění něčí vize. Ale měli byste si také najít čas procvičovat vlastní autorský hlas,“ dodává.

„Využila jsem toho, že v Čechách máme velkou animační tradici, která je i ve srovnání se světem velmi originální. A právě tahle osobitost může na podobných školách upoutat,“ povídá Tale o tom, jak se jí podařilo dostat se na prestižní Sheridan College. „Při studiu jsme se snažili co nejvíc kopírovat postupy práce na skutečných animačních projektech. U přijímaček je důležité ukázat, že zvládáte základní techniky kresby,“ doplňuje.

Co čekat od práce v animačním průmyslu? Je v zahraničí zájem o českou animaci? A proč má Tale v pokoji plakát Mijazakiho Cesty do fantazie? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka