Cesta do kasemat nezávislé kultury v Olomouci. S kolektivem Hlubina nejen o pořádání koncertů a radikálním naslouchání

17. listopad 2023

Olomoucký kolektiv Hlubina je spojený především s pořádáním experimentálních koncertů – ať už v místním letním kině nebo v nezávislém prostoru SF MINI. V poslední době se ovšem rozhodli své aktivity rozšířit i o vydavatelskou činnost. Do Špíny tak za námi dorazili Adéla Konečná s Tomášem Jirsou, kteří patří k jádru kolektivu. Spolu s námi probrali, jak to vypadá s DIY scénou v tradičně studentském městě, odkud čerpají inspiraci i proč se nechtějí nálepkovat jako „label“.

Všechno to začalo zhruba před dvěma lety, kdy se kolektiv Hlubina dal dohromady a v Letním kině v Olomouci uspořádal nultý ročník stejnojmenného festivalu. Od té doby měl kolektiv, který dohromady čítá šest členů a členek, na svědomí přes čtyři desítky koncertů i jiných akcí, zaměřených na nezávislou a DIY kulturu. Kromě zmiňovaného letního kina a příležitostně v divadle Na Cucky se odehrávají především na SF MINI. Olomouc totiž žádnými dalšími pořádnými prostory, které by podobným aktivitám poskytly útočiště, nedisponuje.

Čtěte také

„Oproti minulému roku ale chodí na akce víc lidí, různé zajímavé party, ale jedná se především o přespolní, lidi z Prostějova, z Přerova, ale ne moc lokálních,“ doplňují Adéla s Tomášem, jak to v Olomouci vypadá. Lokace SF MINI na okraji města je totiž pro mnohé příliš z ruky, nicméně akce pronikající víc do srdce města nebo opakovaná spolupráce s knižním veletrhem autorských a uměleckých publikací LITR, pomáhají rozšiřovat povědomí i pole působnosti celé Hlubiny.

Kromě pořádání akcí, s tím že tam nejbližší bude třídenní festival Hear me!, který se uskuteční koncem měsíce právě na SF MINI, vstoupil kolektiv Hlubina i do vydavatelských vod. I když se sami za label nechtějí úplně označovat, stihli už první zářez v podobě kazety Krev, pot + železobeton, který má na svědomí jedna z členek kolektivu – Bunkerer.

Je v Olomouci vůbec nějaká scéna a kdo chodí na hlubiňácké koncerty? Podle jakého klíče vybírají kapely, které zvou na koncerty? Jak důležitá je síla přátelství a jak se nám tentokrát otiskla v playlistu? Co přesně se na nás chystá v rámci festivalu Hear me!? Jak moc jsou důležitá nezávislá místa? A daří se partě okolo SF MINI a Hlubině budovat komunitu? Poslechněte si celý rozhovor s Adélou a Tomášem ze záznamu!

Spustit audio