Šoková taktika a vymezování. Bunkerer se svíjí v rytmu krve, potu a železobetonu

13. listopad 2023

Přísné projekce, masky, samply ze socialistické éry i fascinace tehdejší architekturou a grafikou. To vše v sobě skrývá projekt Bunkerer, čerstvá krev navazující na temnou a tísnivou EBM tradici. Do ní vplétá současná společenská témata a vyznává se ze silných inspirací industriálním Kladnem, odkud Vojta Líba, stojící za Bunkerer, pochází.

„První byla hluboká analýza estetiky a pak až jsem se rozhodla to posunout na další level. Je to ale taková art brut elektronika, nejsem úplně hudební člověk,“ popisuje Vojta prvotní impulsy, které před necelými třemi lety vedly k založení Bunkerer.

Bunkerer - Krev, pot + železobeton (přebal alba)

Vojta se totiž věnuje především také grafice, v její tvorbě se odráží právě temná subkulturní EBM a punková estetika. Veškerý doprovodný materiál tak má na svědomí Vojta – až na jednu drobnou výjimku v podobě poslední nahrávky Krev, pot + železobeton, kde má obal na svědomí malíř Ján Bátorek z Pakosteň.

Bunkerer ovšem není jen retro pocta žánru a těžení z minulosti. Právě samply z dobových filmových týdeníků, které v současnosti kombinuje s vokálem a přidává jim tak nové významy a kontexty, používá k ilustraci dnešní společnosti.

Jak vznikala nová nahrávka? V čem všem se odráží kladenství v tvorbě Bunkerer? Jaké  je zajímavé současné EBM a funguje v současnosti nějaká podobná scéna i u nás? Kde je hranice kritické recepce historie a inspirování se v ní? A co spolupráce s Lidovými Milicemi a Věžáky records?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.